Sport

Najskuplja sakura u istoriji Amerike

Kako je Šohej Otani, bejzbol unicorn, potpisao najluđi ugovor

/ Francesco Libassi / AFLO / Profimedia
dec 13 2023, 12:28

Podeli

U prethodnih godinu dana, imao sam priliku da razgovaram sa mnogo američkih novinara na temu košarke. Od malih, regionalnih medija, pa sve do velikih nacionalnih, američki izveštači želeli su da saznaju nešto više o fenomenu Nikole Jokića. Put bi ih često navodio do mene, i ja bih se uvek odazivao pod jednim uslovom – da ne pišu o Nikoli kao o nekakvom čudu koje se eto samo desilo, nego da me prvo saslušaju o celoj istoriji jugoslovenske i srpske košarke, pa onda sami izvuku svoje zaključke. Metaforički, govorio bih im da je lucidni Somborac tek poslednja grana na starom stablu koje raste već sto godina, i da veličinu njegovog genija mogu u potpunosti uvažiti samo ako prethodno nauče ko su bili Nikolić, Žeravica, Ćosić, Slavnić, Dalipagić, Kićanović i drugi. Nije Jokić košarkaška tikva bez korena, ni on, niti mnogi drugi koji će poći njegovim stopama.

Pre neki dan, sportski svet zatresao se od abera koji stiže iz Kalifornije. Japanski bejzbol igrač Šohej Otani potpisao je desetogodišnji ugovor sa Los Anđeles Dodžersima vredan ravno 700 miliona dolara, razbivši tako sve rekorde ikad postojeće u sferi profi sporta. Otani, prvi pravi „two-way“ (čitaj: i baca i udara) igrač još od legendarnog Bejba Ruta, naplatio je tako svojih briljantnih par godina odigranih za gradske rivale Ejndželse, koji za njegovog vakta nikako nisu uspeli da se plasiraju u doigravanje. Za Šohejeve usluge bilo je zainteresovano mnogo klubova, ali na kraju su se najizdašnijim pokazali upravo Dodžersi, koji će ovim potpisom probati da se vrate na tron MLB-a prvi put od 2020. godine.

Vest o Šohejevom novom ugovoru i te kako je odjeknula u Americi, gde se nekakav megaiznos pomalo i očekivao, ali i kod nas, koji uopšteno gledano ne znamo baš previše o bejzbolu. Kod mnogih ljudi, obrve je podigla činjenica da je do ovih silnih dolara za mlaćenje palicom došao jedan Japanac. Otkud sad on, nije li bejzbol nekakva severno-latinoamerička stvar? Kakav je to sad bejzbol u Japanu?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price