Svet

Zašto na frontu vole srpske rakete

Udarili su Rusi od 29. decembra od Lavova do Odese i Harkova sa svim raketama i dronovima dometa dovoljnog da se pogodi cilj daleko iza linije fronta

/ SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
jan 10 2024, 05:00

Podeli

Rusi od 29. decembra svaki dan dejstvuju sa desetinama raketa i dronova po ukrajinskim gradovima. Amerikanci su to procenili kao dobar povod za odluku da Ukrajinci više nisu dužni da donirane rakete većeg dometa koriste po modelu “dvostrukog ključa” – domaće procene potreba i pozitivnog stava stranog faktora, tj. američkih savetnika. Sada su dobili saglasnost da dejstvuju po pograničnim oblastima Rusije. Navodno dobiće i rakete većeg dometa u odnosu na inventar koji su do sada imali i stalnu popunu zaliha. Prema izvorima “Njujork tajmsa”, predstavnici NATO-a poručili su zvaničnicima iz Ukrajine da se sada može uzvratiti od Moskve do Vladivostoka.

Možda su to dramatične fraze, ali ukidanje kontrolnog mehanizma za izbor meta za rakete zemlja–zemlja kao što je ATACMS ili krstarećih avijacijskih raketa “storm šedou”/SCALP-EG predstavlja važnu političku poruku i duboku radikalizaciju stava SAD prema ruskom pitanju.

Povod za promenu stava Bele kuće i nadležnih resora bili su ruski masovni udari raketama i dronovima. Prvo su ukrajinski frontovski bombarderi Su-24M 26. decembra potopili desantni brod “Novočerkask” od 3.450 tona privezan za mol u luci Feodosija. Stradala su 74 pripadnika ruske ratne mornarice i u Kremlju su odlučili da pokažu zube pred Novu godinu jer predsednik mora da ima jaku podlogu za otresito obraćanje na TV. Posle katastrofe sa nesrećnim brodom pripremili su odmazdu verovatno po listi meta koje su ranije već prepoznate kao vredne truda i utroška projektila. Dobili su snažan povod i naredbe su prosleđene da se lansira sve što se može.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price