Svet

Vazduh iznad Bahmuta: Bitka je na nebu, gubici su na tlu

Ruska avijacija pokušava da razori odbrambene položaje ili barem da oslabi moral ukrajinskih jedinica. Ocena da su one pretrpele velike gubitke zasniva se na razmerama štete koju prave nova sredstva ruske avijacije

Uništena zgrada u Ukrajini, uslikano 12. marta ove godine / Foto Andre Luis Alves / AFP / Profimedia
mar 14 2023, 19:00

Podeli

U Bahmutu više nema stele sa lovcem-presretačem MiG-17 pomenute na početku prethodnog članka. Uništena. Neće se pred njom snimati ni ukrajinski borci da pokažu da su još uvek u gradu, a neće ni „muzikanti“ dokazivati da su završili koncert u Bahmutu. Gubici na obe strane su visoki i čitavi vodovi brišu se iz liste živih u jednom artiljerijskom udaru.

Broj izbačenih iz stroja u Bahmutu u prvoj polovini marta prema Rusima nadmašili su ukrajinski gubici u mestima Avdejevka i Marinka, delovima donjecke aglomeracije za koje se borbe vode od početka rata.

Nova sredstva ruske avijacije

Sada ruska avijacija pokušava da razori odbrambene položaje ili barem da oslabi moral ukrajinskih jedinica. Ocena da su one pretrpele velike gubitke zasniva se na razmerama štete koju prave nova sredstva ruske avijacije – vođene probojne avijacijske bombe UPAB-1500B čija oznaka ukazuje na klasu kojoj pripadaju po masi. Prema podacima kataloga sredstava koja su na ruskoj izvoznoj listi, radi se o bombi mase 1.525 kg. Za razliku od običnih, gravitacijskih bombi koje su do sada koristili ruski avioni, UPAB-1500B navodi se na cilj inercijalnim navigacijskim sistemom uz korekciju globalnim satelitskim pozicionim sistemom. Takav pristup koristi se i za artiljerijske projektile velikog kalibra i za razne nove raketne sisteme i skraćeno se piše po engleskoj skraćenici INS/GPS. Važna odlika takvih avijacijskih bombi je tehnika „odbaci i zaboravi“ – pilot kada bomba krene na cilj može da uđe u oštar zaokret i da se vrati u bazu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price