Bahmut
Svet

Ima li Rusija snage za kontraudar (i zašto nema)

Zahtev da se postigne nešto na frontu što pre stvara pritisak na generale koji olako šalju bataljone u juriš pravo na dobro uređene položaje

Bahmut Prizor iz Bahmuta dok traje granatiranje, uslikano 27. februara / DIMITAR DILKOFF / AFP / Profimedia
mar 01 2023, 08:30

Podeli

Pokušaj ruske vojske pokrenut u poslednjoj dekadi januara da se izvede neki prodor vredan pomena i pogodan za medijsku promociju do vremena prve godišnjice rata – nije ostvaren. Pokušavalo se i na severu duž linije fronta Svatovo–Kremena, i na jugu da se uzme gradić Ugljedar i zato je angažovano nekoliko brigada dve mornaričke pešadije, nekoliko mehanizovanih i sada je u borbama 5. gardijska tenkovska brigada jer borbe su u toku.

Bahmut mora da padne, ali tamo se bore radnici-ratnici preduzeća Vagner, poznati kao „muzikanti“. Nije to dobro za kredibilitet ruske vojske kod domaćeg javnog mnjenja jer previše se priča o slabostima regularne organizacije, a hvale se Prigožinovi jurišnici.

Odbrana Bahmuta postala je neostvariv zadatak za ukrajinsku vojsku i nakon meseci postepenog potiskivanja njenih bataljona sada su pred izborom da li da izađu na vreme ili poginu. Odluka da se 25. februara potopi deo grada doneće ukrajinskoj vojsci kratak dobitak u vremenu, ali bez suštinske promene situacije ako izostane eventualni udar manevarskih jedinica koje su sada u formiranju i popuni novom tehnikom iz donacija NATO-a. Politička i propagandna potreba da se to učini je velika i unutar ukrajinskog rukovodstva različita su mišljenja o tome da li treba držati Bahmut do poslednjeg trenutka i tako naterati Ruse da potroše još vremena u borbi za prostor ili učiniti nešto sada, odmah, po svaku cenu. Ćute Ukrajinci o tome, ali ima indikatora sukoba, na primer ukaz predsednika Vladimira Zelenskog od 26. februara o smeni general-majora Eduarda Moskalova, koji je bio na dužnosti komandanta Združenih snaga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price