Svet

Ukrajina ima još nekoliko meseci da završi rat i sedne za pregovarački sto

U Rusiji su zaboravili da je prvobitni cilj invazije bio promena režima u Kijevu i uspostavljanje marionetskog režima baš kao što su Ukrajinci smetnuli s uma da je prva želja bila da se odbrani glavni grad i što veći deo teritorije

/ WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP / Profimedia
avg 20 2023, 08:52

Podeli

Ukrajina je za malo više od 30 godina, od raspada Sovjetskog Saveza do danas, izgubila 40 odsto stanovništva. Sa 52 miliona stanovnika po popisu iz 1991. godine populacija na teritoriji Ukrajine je sišla i ispod 30 miliona. Herojska, čak divovska borba građana Ukrajine protiv agresora pod komandom Kremlja, čak i u slučaju da se okonča pobedom, što je sve manje moguće, biće mnogo bliža Pirovom nego trijumfalnom uspehu.

Gradovi, a pogotovo varošice i sela su ispražnjeni u ukrajinskoj ravnici. Ostali su samo stari, nemoćni, bolesni i oni koji ne vide drugi izlaz. Milioni ukrajinskih izbeglica, uglavnom žene i deca, su se u velikom broju slučajeva uklopili u nove sredine u zapadnoj i centralnoj Evropi. Mali i mladi Ukrajinci i Ukrajinke polaze u drugu školsku godinu na nemačkom, francuskom, holandskom, engleskom, poljskom i drugim evropskim jezicima.

Razdvojene porodice, uprkos patriotskom narativu, krune se. Muževi i verenici na ratištu, supruge i verenice u gradovima sa bezbroj šansi i mogućnosti, ne uspevaju uvek da ostanu verni datoj reči ili zavetu. U ratu i u ljubavi sve je dozvoljeno, baš kao što i svako ima pravo da ugrabi sreću tamo gde mu se ukaže.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price