Rat u Ukrajini
Svet

Ko će na suvi dnevni obrok?

Na početku rata, kada su ruske jedinice olako gubile velike količine tehnike i ljudi, nije bilo čistke i mnogi oficiri koji su loše radili svoj posao ostali su na dužnostima, čak su dobili i poneki orden. Sada su pod udarom ratni oficiri koji su se iskazali u svojoj jedinici, pred ljudima čiji život zavisi od promišljenosti odluka starešina

Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini / WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP / Profimedia
avg 12 2023, 05:00

Podeli

Rusi pokušavaju da postignu neki dobitak na terenu i da posle pada Bahmuta pre dva meseca dođu do neke vesti koja bi pokazala da nisu samo u odbrani kao na jugu. Nekoliko jurišnih odreda veličine bataljona trudi se da probije narušenu odbranu ukrajinske vojske na Limanskom pravcu. Prešli su Rusi reku Žerebec i sada drže mostobran dubine nekoliko kilometara. Južno od tog dela ratišta, oko Bahmuta, ukrajinska vojska drži inicijativu oko sela Andrejevka, jednog od ko zna koliko istoimenih mesta po istočnoslovenskim prostranstvima. Da znate, ovo nije ono mesto koje na prilazima Donjecku drže Ukrajinci od prvog dana rata i tuku po najvećem gradu Donbasa.

Ima jedno istoimeno selo na levom krilu ruske odbrane Bahmuta koje je važno jer ukrajinska vojska tamo i oko tog mesta pokušava da zauzme uzvisine i naruši odbranu grada, odnosno ruševina koje su preostale nakon meseci žestokih uličnih borbi. Ukrajinci su održali pritisak na južne oblasti i stalno nešto pokušavaju da učine. Ponovo su se pojavili „bredliji“ i ponovo su postradali jer su izloženi vatri na ravnici.

Sada su na terenu sve brigade talasa popunjenog uz pomoć NATO-a. Na početku ofanzive prve dekade juna Ukrajinci su poslali na jug trećinu tih brigada, a sredinom juna uvedene su u borbe poslednje tri od 23 novoformirane jedinice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price