Svet

Moral pada, ali ordenje će biti podeljeno

Kremlj se sada nalazi pred izborom da li da kada krene jesen pokrene i novi talas mobilizacije. Ljudski resursi su istrošeni i sada se sve teže popunjavaju jedinice koje su neretko svedene na polovinu formacijske popune

Slika sa ratišta u oblasti Zaporožja / Ukrinform / ddp USA / Profimedia
avg 18 2023, 05:00

Podeli

Ukrajinski pokušaji proboja fronta čine se na prvi mah uzaludnim, ali metar po metar uništena tehnika i izgubljeno ljudstvo menjaju se za prostor. Prema kominikeima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske brigade odavno su uništene, ali od 4. juna kada je ofanziva pokrenuta iste jedinice su na terenu i nastavile su da se bore. Ukrajinska vojska pretrpela je teške gubitke, ali od 4. juna brigade koje su krenule na rusku odbranu ostale su na frontu i (zasada) preživele. U osnovi, iz svake brigade angažovane su snage ekvivalenta jednog ojačanog bataljona i po potrebi, kada jedan od bataljona prođe sudar sa ruskom odranom, rotira se sa svežim koji dolazi iz pozadine. Osnovne zamisli ofanzive propale su, ali ukrajinski generali nisu odustali od održavanja stalnog pritiska u nadi da će mala pomeranja da slome odbranu prenapregnutu svakodnevnim borbama.

Na Veremevskom pravcu od početka u borbama su 35. i 37. brigada mornaričke pešadije i one su izdržale dva meseca borbi i ušle su sredinom avgusta u selo Urožajno. Ruske jedinice dobro su se držale i navodno niko od pripadnika 40. brigade mornaričke pešadije uveden u dejstva nije prošao bez povreda. Borci koji su došli sa Kamčatke, poluostrva na istočnom kraju ruskog sveta, pokušali su da odbace ukrajinske “kolege” iz mornaričke pešadije, ali morali su da se povuku. Prema ruskoj stručnoj javnosti, razlog je nedostatak volje sibirske 36. armije (komandno mesto u miru je Ulan Ude, glavni grad Burjatije, pa potražite na karti, tamo usred prostranstva iza Urala) da se bori, posebno tenkista 37. motostreljačke brigade. Navodno oni su se požalili na to da je rizik nesrazmeran učinku jer tenk nastrada čim izađe na vatreni položaj. Ukrajinski dronovi pažljivo motre na razvoj situacije na terenu i jave čim se uoči pokret borbene tehnike i slika se prenosi artiljeriji koja čisti put mornaričkoj pešadiji.

Ništa novo u ratu na istoku, ali kod Rusa piše se o problemima sa nedostatkom motiva za borbu u jedinicama koje su bez smene previše izložene pritisku na terenu. Kažu da nema ljudi, da na primeru trideset sedme pola ljudi je stalno pijano i oficiri su bez autoriteta nad njima i ne mogu da dovedu te borce u red. Moral pada, ali ordenje će biti podeljeno. Taj primer nije neobičan jer puno ruskih jedinica, naročito na južnom frontu, pritisnuto ukrajinskom ofanzivom bori se svaki dan dva i po meseca. Problem pre svih ostalih problema je što nema rotacije, nema prilike da se deo neke brigade ili puka odmori dok se drugi bataljoni bore.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price