Svet

Šoumeni vode propagandu, na frontu ginu anonimni borci

Izvesno je da se i ukrajinski i ruski vojnici bore, i to odlučno. Ukrajinska ofanziva nije stala kada su rasturene prve čete, dolaze naredni talasi koji će pokušati da pregaze ruske rovove

Ukrajinski vojnik na vojnoj vežni u blizini prve linije fronta u Donjecku. Slika nastala 8. juna / Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
jun 15 2023, 05:00

Podeli

Ukrajinci su do sada najviše postigli tamo gde su krenuli prvog dana ofanzive 4. juna – potisnuli su delove ruske grupacije “Istok” iz nekoliko sela na Vremevskom pravcu. Posle osam dana borbi delovi 5. armije povukli su se iz sela Makarovka. Zadatak da izbaci ukrajinske jedinice iz tog mesta dobila je 127. motostreljačka divizija iz podršku avijacije i artiljerije koja je 12. juna krenula u protivudar, ali do završetka teksta bilo je neizvestan razvoj događaja u sudaru boraca sa Dalekog istoka i ukrajinske 35. brigade mornaričke pešadije. Navodno su tokom 12. juna delovi Makarovke tri puta prelazili iz ruke u ruku.

Na Orehovskom pravcu zamah ukrajinske ofanzive je posle nedelje teških borbi zastao. Gubici su bili vrlo teški i sada se dovlače pojačanja. Rusi cene da se na tom odseku fronta nalazi ekvivalent osam brigada sa 33 bataljona sa zadatkom da se probiju do mesta Tokmak. Zasada zastali su kod Male Tokmačke gde su nastali sada već istorijski snimci popaljenih “bredlija” pribijenih jedan pored drugog. Ordenje se već deli i jedan je dobio dobrovoljac pod poznatim imenom i prezimenom Jurij Gagarin jer je njegovo odeljenje zaustavilo pokušaj noćnog proboja i uništilo jedan “bredli”.

Prirodno pitanje svakog čitaoca je šta će se desiti, ali sada i ruski i ukrajinski generali nisu u prilici da ocene perspektive za svoje snage. Naravno, za medije idu samo afirmativne izjave, ali nema indikacija da Ukrajinci imaju razloga za bilo šta osim pesimizma nakon teških gubitaka u prvom talasu jedinica koje su uvedene u borbe, a Rusi prebrojavaju koliko municije ima na frontu. Već u prvoj nedelji ruska artiljerija suočila se sa nedostatkom projektila, a borbe se vode u kontinuitetu i po danu i po noći. Zasada Rusima u prilog ide dubina odbrane, Ukrajinci su naleteli samo na isturene odbrambene položaje uređene sa težištem na protivoklopnoj odbrani. Ako “pukne” linija, uređeni su novi položaji po dubini, tri pojasa sa puno čvorova odbrane koje ukrajinske brigade treba da pređu da bi došle do nekog konkretnog rezultata osim propagandnog poigravanja sa navodima o pomeranjima za poneki kilometar.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price