Svet

Zaporožje u plamenu: Rusi su dobili prvu rundu

Ravnice Zaporožja sada su prostor na kojem se vode žestoke borbe između ukrajinskih brigada i ruske odbrane

/ Justin Yau / ddp USA / Profimedia
jun 11 2023, 13:22

Podeli

Ukrajinska 47. mehanizovana brigada zaletela se 7. juna na ruske položaje i naišla je na odlučnu i dobro organizovanu odbranu. Uništena je čitava ojačana mehanizovana četa. U javnim izvorima se vidi da su u ravnici ostala bar dva tenka „leopard 2A6“, prestižna čuda nemačke tehnike, i 13 komada borbenih vozila pešadije „bredli M2A2 ODS-SA“ iz američke donacije. Navodno 47. brigada dobila je 99 tih dobro naoružanih vozila koja sa „bušmasterom“ kalibra 25 mm mogu da izbace iz stroja i tenk uz nešto ratne sreće. Pride, „bredli“ ima dva lansera protivoklopnih vođenih raketa (POVR) TOW-2 dometa 3.750 m. Vozilo mase preko 34 tone ima solidnu pokretljivost, ali ratna realnost je nešto sasvim različito od iskustava sa poligona i „bredliji“ gore isto kao i sva ostala borbena vozila koja pogodi POVR.

Za imidž proizvođača iz zemalja NATO-a nisu dobre slike uništene tehnike, ali Ukrajinci kažu da nisu to loša vozila jer su šanse za preživljavanje posade solidne. Objavljeni su snimci izvlačenja posade pogođenog „bredlija“ pod zaštitom drugog vozila. Pešadija je poskočila na „bredli“ koji je poslao puno granata ka ruskim položajima.

Snimci uništene tehnike vrlo su efektni jer su vozilo do vozila i scena je kao stvorena za propagandu. U članicama NATO-a osećaj poniženja je snažan jer mnogo se uložilo i niko nije očekivao da se u kratkom vremenu može ostati bez bezmalo deset odsto naoružanja koje je dato Ukrajincima da ostvare neki konkretan cilj.

Prve analize kažu da se omanulo primarno u rukovođenju i komandovanju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price