rat
Svet

Ukrajinska ofanziva: Velika igra je počela

Nema ni kod Rusa toliko resursa koliko ima u našim tradicionalnim kafanskim pričama, onim uz rakiju u kojima se razglaba slabost tog NATO-a koji samo što nije propao u ratu protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca

rat Rat u Ukrajini / RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
jun 07 2023, 05:00

Podeli

Velika igra je počela. Ukrajinci su se pokrenuli nakon dugog iščekivanja kada će ta velika ofanziva. Poslali su bataljone na ruske odbrambene linije 4. juna i za procenu razvoja događaja moraće da se pričeka. Rusi tvrde da su prvi pokušaj proboja fronta na Južnodonjeckom pravcu, levo od Ugljedara, zaustavili snažnim udarima avijacije i cevne i raketne artiljerije. Uvođenje u borbena dejstva tehnike koja je primljena u naoružanje ukrajinske vojske u prvom kvartalu ove godine potvrda je da se kreće sa ofanzivom. Doduše, prve borbe bile su nešto više od nasilnog izviđanja, ali i manje od pokušaja odlučnog i masovnog proboja kroz rusku odbranu. 

Rusi su izvestili da su identifikovali preoružane jedinice. Objavljeni su snimci sa dronova od posada ostavljena na terenu tri samohodna oruđa AMX-10RC francuskog porekla koja su deo skorašnjih pošiljki vojne tehnike za razvoj novih jedinica. Navodno su ti točkaši uvršteni u 37. brigadu mornaričke pešadije, jedan od tih sastava namenski formiranih za ofanzivu za koju Ukrajinci nisu krili da za cilj ima Krim. Pitanje je bilo samo kojim će putem da krenu ka poluostrvu koje je simbol ruskog prestiža i moći i presudni oslonac za kontrolu Crnog mora. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price