Svet

Šta sledi posle Bahmuta: Lisice na ruke pa na front

Stravični gubici u Bahmutu su pogodili obe strane i sada sledi popuna – kod Rusa pozivima preko bilborda, a kod Ukrajinaca se prikuplja šta je do sada promaklo organima za mobilizacijsko-organizacijske poslove

Na slici je komandant 57. brigade ukrajinske armije, 28. maja u Donjeckoj oblasti, gde se sprovodi mobilizacija ukrajinskih snaga / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
maj 31 2023, 11:35

Podeli

Ruševine Bahmuta prepuštene su ruskoj oružanoj sili. Iz grada su izvučeni “muzikanti” i oni će dobiti nove zadatke, i čeka se gde i kada. Ozbiljno je to pitanje jer postali su previše drčni i izazivački se postavljaju prema čitavoj vojnoj hijerarhiji osim prema onima koji su njima skloni ili su čak promenili stranu. Vrlo neobičan slučaj koji pokazuje dubinu razdora je prelazak general-pukovnika Mihaila Mizinceva iz Ministarstva odbrane na dužnost zamenika komandanta “muzikanata”. On je pokazao da ima sluha za njihove note na dužnosti zamenika ministra odbrane za materijalno-tehničko obezbeđenje oružanih snaga. Njemu se pripisuje da je potpisivao naloge skladištima da predaju projektile i sredstva ratne tehnike “muzikantima”. Za to nisu imali razumevanja u ministarstvu i Mizincev je smenjen sa dužnosti i snašao se – sada na rukavu ima ševron novog poslodavca ČVK Vagner. Njegov potez tretira se iz ugla vojnog vrha kao prebeg i takav doživljaj odnosa dovoljno govori o tome kakvi su odnosi regularne oružane sile i alternativnih preduzetničkih uniformisanih struktura.

To se dešava u vreme kada su generali pretrpeli snažan udar na svoj autoritet u Belgorodskoj oblasti. Mnogo se ljudi kod Rusa pita kako se desilo da se četa-bataljon Ukrajinaca smuca po navodno dobro branjenoj zoni.

U engleskoj (i neformalnoj ruskoj) vojnoj terminologiji koristi se termin rejd za brze prodore i prepade u pozadinu protivnika. Nekada je to bio posao konjice, a savremeni rejd prikazali su Ukrajinci kada su uleteli u prigraničnu oblast i brzo se povukli. Njihova akcija poslužila je za propagandno pokrivanje propasti u Bahmutu, ali pokazala je slabost ruske propagande i službe informisanja koja kaska za potrebama i prilikama od početka rata. Javnosti su poslane poruke da je sve u najboljem redu, da su ruske oružane snage brzo reagovale, prikazan je video-snimak jednog generala koji je do sada bio poznat po lošem radu i gubicima kako oštro podvikuje na vojnike, lično navodi borbena vozila i bez naoružanja predvodi nekakav protivudar, doduše na nekih pet kilometara od mesta gde se pucalo. Čini se da se radi samo o predstavi za jačanje njegovog ega jer su se Ukrajinci povukli kada su obavili svoj zadatak, ostavili su par vozila, uzeli par i za razliku od ruskih tvrdnji da su pretrpeli gubitak od bar 70 ljudi, stvarni borbeni gubici ukrajinske vojske bili su četiri poginula i sedam ranjenih i iz pridruženih ruskih antivladinih jedinica tri ranjena.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price