Svet

Slučaj Katar: Arapski Singapur sa minaretima

Uz pomoć Al Džazire familija El Tani je s jedne strane stekla velike simpatije u dobrom delu arapskog sveta održavajući kontakte sa talibanima i Al Kaidom u Avganistanu, pre i posle 11. septembra, a s druge je počela da kupuje, investira i korumpira u državama EU, dok je Amerikancima velikodušno dozvolila da konstruišu najveću vojnu bazu u bliskoistočnom regionu

James Moy / PA Images / Profimedia
dec 13 2023, 05:00

Podeli

Katar je klasičan primer diktatorskih režima na planeti koji koriste progres, moderne tehnologije i ogromne svote novca na raspolaganju da bi zaustavili civilizacijski napredak u smeru kreiranja pravnih država koje poštuju ljudska prava i slobode građana. Dobri poznavaoci ga čak apostrofiraju kao “Singapur sa minaretima”.

Feud familije El Tani je u prethodnih 30 godina, zahvaljujući mastodontskim zalihama prirodnog gasa i vrtoglavom rastu cena plina, akumulirao na stotine milijardi dolara. Godišnji BDP Katara iznosi 235 milijardi dolara. Ta fortuna je omogućila Dohi da “boksuje” u mnogo višoj kategoriji od one kojoj pripada budući da Katar ima manje od 300.000 državljana i oko dva miliona stranaca u službi režima. U praksi i u teoriji, devet od deset stanovnika može da bude izbačeno u svakom momentu iz zemlje jer je katarsko državljanstvo gotovo nemoguće dobiti.

Hamad, otac današnjeg katarskog emira Tamima el Tanija, shvatio je veoma brzo po preuzimanju vlasti pučem 1995. godine značaj i moć medija i koliko oni mogu da budu korisni za vođenje dvostrukih, trostrukih a nekad i četvorostrukih igara. El Tani osnovao je Al Džaziru, prvi “all news” televizijski kanal na arapskom jeziku, često apostrofiran, pretenciozno, kao arapski CNN.

Uz pomoć Al Džazire familija El Tani je s jedne strane stekla velike simpatije u dobrom delu arapskog sveta održavajući kontakte sa talibanima i Al Kaidom u Avganistanu, pre i posle 11. septembra, a s druge je počela da kupuje, investira i korumpira u državama EU, dok je Amerikancima velikodušno dozvolila da konstruišu najveću vojnu bazu u bliskoistočnom regionu.

Dakle, Katar je preko svojih medija presudno doprineo stvaranju mita o Osami bin Ladenu u muslimanskom svetu potpirujući čak antiamerička osećanja na drugoj strani Atlantika, posebno u muslimanskoj zajednici i američkoj radikalnoj levici, a istovremeno je dobio status privilegovanog saveznika SAD van NATO-a što se ogleda i kroz dugogodišnje sedište “Centcom” (US Central Command) u El Udeidi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price