Svet

Psihologija i propaganda u ratu na Bliskom istoku

Novinari su postali udarna pesnica Hamasa

Pogled na automobile spaljene u napadu Hamasa na mesto Netivot u Izraaelu, 7. oktobra / Jim Hollander / UPI / Profimedia
nov 08 2023, 05:00

Podeli

Na Bliskom istoku zaraćene strane trguju strategijskim faktorima prostora i vremena – Palestinci se trude da zadrže prostor (makar podzemne tunele) što duže da bi dobili vreme koje će možda dovesti do gubitka poverenja svetske politike u Izrael zbog svakodnevnih negativnih medijskih izveštaja o posledicama borbi po civile.

Rat na Bliskom istoku vodi se asimetrično – izraelska vojska ima težište na primeni konvencionalnih sredstava ratne tehnike od tenka do aviona, a hamasovci su se uzdali u propagandnu mašineriju. Kamera je glavno sredstvo jer svakodnevno izveštavanje o stradanjima civila uhvaćenim između čekića i nakovnja stvara vrlo negativnu sliku u svetskom javnom mnjenju o tome šta hoće i kako to radi Cahal. Novina u aktuelnom ratu je snažna psihološko-propagandna delatnost od strane Palestinaca i naravno, njihovih prijatelja.

Novinari su sada udarna pesnica Hamasa i nije njima sada potrebna raketa više jer najviše protiv Izraela postižu sa stalnim dramatičnim pričama iz ruševina Gaze. Saveznička pomoć su kamere, a Izraelcima bombe i rakete koje pristižu iz SAD i odmah se dostavljaju jedinicama na terenu koje će sve to brzo da utroše i da stvore sliku potrebnu – kamerama.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price