Pronađeno u prevodu

Njihove usluge: špijuniranje i klevetanje. Njihov poslodavac: UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar u borbi su za uticaj u Evropi. Procurele informacije otkrile su kako je Abu Dabi nameravao da diskredituje svog rivala uz pomoć privatne obaveštajne službe u Švajcarskoj

Foto AlexDubaiPhotographer / DPphoto / Profimedia
jul 27 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz magazina Der Spiegel za Velike priče priredila Jelena Vujković

***

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar u borbi su za uticaj u Evropi. Procurele informacije otkrile su kako je Abu Dabi nameravao da diskredituje svog rivala uz pomoć privatne obaveštajne službe u Švajcarskoj – namera koja je dosegla i do Nemačke.

Na trećem spratu smeđe, neugledne zgrade sa ravnim krovom u ženevskoj ulici Rue de Montchoisi, zaposleni u privatnoj detektivskoj agenciji planiraju da pokrenu atentat.

Naziv kompanije: Alp Services. Njihove usluge: špijuniranje i klevetanje. Klijenti: političari, oligarsi, čitave države. Meta u ovom slučaju: Katar.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), suseda Katara i njegovog dugogodišnjeg rivala, zatražili su uslugu od ove agencije da se identifikuju ljudi i organizacije koje imaju veze sa Katarom i insinuiraju da su umešani u islamizam i terorizam. Tako se velika pažnja usmerava na Muslimansko bratstvo. U fokusu njihove misije nije pojedinac, već čitava zemlja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price