Svet

Rat za kontinent: Ne postoji samo jedna Afrika…

Stanovnici Sahela, odnosno južnog oboda Sahare, lak su plen za sejače jeftinog nacionalizma baziranog na mržnji prema Francuskoj, Evropi i Americi

Demonstranti mašu ruskom zastavom tokom posete predsednika Francuske DR Kongu, slikano u Kinšasi 4. marta 2023. godine / Foto Arsene Mpiana / AFP / Profimedia
avg 11 2023, 05:00

Podeli

Ne postoji jedna Afrika. Postoje Afrike, počev od “bele” (arapske) i “crne” Afrike do one podeljene u 800 različitih etničkih grupa raspoređenih u pedesetak država čije su granice crtale kolonijalne sile. Ta različitost uzrok je čestih i krvavih ratova kao i brutalnih epizoda inspirisanih rasnom i etničkom mržnjom.

Afrika je kontinent čija se populacija upetostručila od dekolonizacije početkom šezdesetih godina prošlog veka: od 285 miliona stanovnika do 1.400.000.000, a prosečni Afrikanac ima manje od 20 godina. Ako se nastave postojeći demografski trendovi, na kraju ovog veka Afrika će imati više stanovnika od Azije.

Afrika je vekovima bila izložena predatorima sa drugih kontinenata, pohlepnim na njene ogromne resurse, od ljudskih (gotovo tri veka su tamnoputi Afrikanci bukvalno bili “lovina” trgovaca robljem) do prirodnih bogatstava. Danas je ponovo u centru globalnog ciklona iz nekoliko razloga: retkih metala i minerala neophodnih za nove i visoke tehnologije, ali i zbog prozelitizma – islamskog i hrišćanskog.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price