Svet

Kina i Rusija pretvaraju BRICS u oružje protiv Zapada

Zvaničnici BRICS-a su se prosto utrkivali ko će da obznani veći broj imena država koje žele da postanu članice ili pridruženi članovi antizapadnog kluba

/ Shutterstock / Zuma Press / Profimedia
jun 18 2023, 12:35

Podeli

Ironija sudbine je da je akronim “BRICS” (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) izmislio Džim O ‘Nil, ekonomista Goldman Saksa koji predstavlja arhineprijatelja svih antizapadnih tribuna, često finansiranih ili na drugi način podržanih od Moskve i Pekinga.

Na početku BRIC (kasnije će se tek dodati Južnoafrička Republika) nije bio ništa drugo do zbir početnih slova država koje su bile izvan G7 (SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Kanada i Japan, plus EU) a po svom potencijalu i važnosti, sa ekonomske tačke gledišta, trebalo je da mu pripadaju. Tek osam godina kasnije posle “mudrolije” goldmansaksovca BRICS će dobiti formu, a zauzeće antizapadni kurs posle 2014. godine kada je Rusija izbačena zbog okupacije Krima iz G8 koji je postao ponovo G7. U međuvremenu je BRICS osnovao Novu razvojnu banku (New Development Bank) s ciljem da napravi alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

Danas Peking i Moskva žele da transformišu jedan od foruma lidera koji su se kreirali poslednjih godina u alternativu ne samo pomenutom G7 već i u neku vrstu anti-NATO-a, anti-Međunarodnog monetarnog fonda i anti-Svetske banke. Ili još direktnije, imaju nameru da od BRICS-a naprave antizapadni blok. U tom kontekstu treba posmatrati i sve aktivniju propagandu za Šangajsku organizaciju za saradnju koja bi trebalo da predstavlja vojno-bezbednosno krilo BRICS-a, naravno kao instrument Pekinga i Moskve protiv Zapada.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price