Ukrajinski vojnici na frontu nadomak Avdivke u oblasti Donjecka
Svet

Koliko košta da te komandant ne pošalje u juriš?

Na frontu navodno sve ima cenu...

Ukrajinski vojnici na frontu nadomak Avdivke u oblasti Donjecka / Ozge Elif Kizil / AFP / Profimedia
nov 30 2023, 05:00

Podeli

Kraj novembra na istočnom frontu obeležile su snežne padavine, led i snažna i strašna oluja koja je polomila sve na krimskoj obali. Krenimo od pregleda situacije na frontu – Rusi od 10. oktobra pokušavaju da pretvore Avdejevku u smrtonosni kotao. Imali su velike gubitke, ali ostali su dosledni u nastojanju da zatvore usko grlo kotla i odseku ukrajinsku odbranu gradića od pozadine.

Ukrajinska mornaričko-desantna pešadija od 30. oktobra drži mostobran u selu Krinki. Rusi su prvo rekli da će sa njima da završe po kratkom postupku, ali vsušniki su se održali, oslonili su se na nadmoć u vazdušnom prostoru u “ratu dronova”.

Problem ruskih komandanata postavljenih po političko-poltronskoj liniji ponovo se pokazao i kažu ruski izvori da je artiljerija radila žestoko i po vsušnikima i po desantnicima iz novoformiranog 328. desantno-jurišnog puka koji je u prvu borbu poslan na mostobran. Povukli su se sa položaja. Pišu na T-kanalima da su 10. novembra u sibirskoj 35. mehanizovanoj brigadi dobili naređenje “odozgo” da sa dva bataljona izvedu marš da vsušnike dovedu u zabludu oko planova ruske odbrane i to se loše završilo – u selu Gladkovka Ukrajinci su poklopili bataljon koji je na licu mesta imao 76 “dvestotih” (poginulih). Tvrdi se da su komandanti došli na vrlo neobičnu zamisao da pošalju borce 10. brigade SPECNAZ u juriš, direktno na položaje na dobro uređenu odbranu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price