Svet

Kasetna municija na ukrajinskom frontu: Da li je u ratu sve dozvoljeno?

U ruskoj srednjoj klasi prevladava stav da je Putin slab, neodlučan čovek, prosečan Srbin vidi u njemu čistu moć i alfa vođu

/ STRINGER / AFP / Profimedia
jul 12 2023, 09:16

Podeli

Petstoti dan rata bio je 8. jula. Nastaviće se brojanje. Možda još pet stotina dana jer nema indikatora rešavajućeg razvoja prilika na ratištu. Neki pregovori o primirju nisu na pomolu. Za sve one sa obe strane koji svakodnevno idu u pogibelj nema utehe da će njihove žrtve nešto da promene.

Ukrajinci su posle previše smelih pokušaja da prođu glavom kroz zid, da jurišom probiju minska polja i prvu liniju odbrane, odustali od tih hrabrih, ali samodestruktivnih akcija. Na Orehovskom pravcu iz dronova zabeleženo je kako je jedan ukrajinski jurišni odred naleteo na minsko polje, ostao bez tenkova sa minočistačima, ukrcana odeljenja izašla su iz borbenih vozila pešadije M2A2 ODS-SA Bredli i naišla su na protivpešadijske mine posejane doslovce svuda, po čitavoj širini polja. Ukrajinci su se trudili da izvuku osakaćene borce po svaku cenu i oni koji su njima pokušali da pomognu i sami su postali žrtve mina. Objavili su snimak iz drona (kasnije su povukli, ali budni pratioci T-kanala skinuli su tih 11 i više minuta i prosledili dalje) na kojem se vidi hrabar borac koji je pokušao da skoči iz vozila na prividno čist teren i kolenima je aktivirao mine. Pod naletom adrenalina sam sebi pokušao je da pomogne postavljanjem Esmarhove poveske i ubacio se nazad u vozilo vukući iza sebe otkinutu nogu koja visi na tetivama.

Snimak nesrećnog ukrajinskog mehanizovanog voda trebalo bi pustiti svakome ko obuče uniformu da vidi šta se dešava u ratu. Da zna da se preko mina ne može. Shvatili su to Ukrajinci i sada se trude da nešto učine sa puno malih prepada sa pešadijskim vodovima da očiste ruski rov ili prinude na izvlačenje na sledeću liniju odbrane, pa tako polako. Kada ponovo krenu po širokom polju, prođu kao u borbama 9. i 10. jula na pravcu prema selu Rabotino gde su poklopljeni artiljerijskom vatrom, protivoklopnim vođenim raketama i dronovima ostali bez bar šest komada „bredlija“.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price