Svet

Gaza ispod Gaze

Hamasovci neće prihvatiti frontalnu borbu i to se čini sasvim razumnim postupkom jer prelazak u podzemlje je njihova jedina šansa da prežive i nastave borbene aktivnosti. Zato su godinama gradili tunele

Foto MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
okt 26 2023, 05:00

Podeli

Postoji jedna Gaza (i ostala mesta) koja se vidi kao na dlanu iz izraelskih dronova, ali i ona podzemna – mreža tunela, prostorija za skladišta naoružanja i municije, za smeštaj ljudstva Hamasa i čak vatreni položaji artiljerijskih raketa. Duboki su i do par desetina metara. U njih su hamasovci uložili puno rada i betona i sada služe nameni, štite njihove snage od izraelske avijacije. Duboko su i skroviti su ulazi. Sada zarušeni soliteri dodatna su zaštita za podzemnu mrežu tunela koji se pružaju svuda, po dužini i popreko ulica, do mora, a neki duboko u Izrael. U pretrazi terena cahalovci su otkrili neke tunele koji su prokopani na 20 metara dubine gde senzorski sistem nije prepoznao da se nešto gradi i išli su od pet do sedam kilometara u Izrael.

Izraelske straže bavile su se sofisticiranim senzorima koji su svakog dana i noći pokazivali i kretanje bubašvaba i nervirali posluge, a hamasovci su izmilili njima iza leđa i pucali rafalno. Nisu možda najbolje obučeni pešadinci na svetu, ali mladi su i ludi i potrošili su puno municije, a kada se gađa civil sa par metara, teško je promašiti.

Pažnju svetske javnosti privukli su paraglajderisti sa motorima na leđima, ali oni su činili neke male diverzantske i terorističke timove, glavnina se provukla pod zemljom ili je probila ešalonirani multisenzorski fensi bedem. Išli su tunelima koji su postavljeni paralelno sa putevima i zato su se lako kretali do određenih meta posebno kibuca i posle pucnjave istim putem su se hitro vratili kući.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price