Dron na istoku...
Svet

Projekat milion dronova

U ratu u Ukrajini dronovi su pokazali šta se sve može sa njima učiniti i sada su već vidljivi indikatori za skoru budućnost

Dron na istoku... Dron na istoku… / Dmytro Smolienko / Avalon / Profimedia
mar 14 2024, 00:19

Podeli

Dronovi od jeseni prošle godine postali su barem za ukrajinsku oružanu silu dominantno sredstvo vatrene podrške. Nedostatak municije za haubice 155 mm, primljene od članica NATO-a, i zatečene imovine nasleđene iz SSSR-a u kalibrima 122 mm i 152 mm pokušava se nadoknaditi širokom primenom FPV dronova. Crnomorska flota pretrpela je teške gubitke od udara morskih dronova, plovila nalik gliserima koja se navode na cilj Starlinkovim satelitskim sistemom i u terminalnoj fazi po slici sa kamere. Ruska mornarica pretrpela je teške gubitke kada se osmelila i pokušala da olako zanemari dronove i zato su u nekoliko prethodnih nedelja potopljeni jedan raketni čamac, jedan veliki desantni brod i jedna korveta. Dronovi velikog dometa usmereni su na fabrike i rezervoare nafte na istoku, iza rusko-ukrajinske granice.

Rezultati koje su postigli dronovi su visoki i potvrda da se ceni njihova važnost je odluka Ukrajinaca da prvi u svetu formalno prepoznaju jedinice naoružanih dronova kao poseban rod oružane sile. Predsedničkim ukazom broj 51/2024 od 6. februara osnovana je administracija koja će definisati taktičko-tehničke karakteristike budućih za sisteme bez posade i robotizovana vazdušna, pomorska i zemaljska sredstva, preduzimati aktivnosti na projektovanju i nabavkama i pripremati obuku za jedinice dronova. Ranije su već prvi formirali namenske jedinice – čete i odrede – koje su direktno potčinjene komandantima brigada. Sveže informacije kažu da su od prošlog meseca neke od četa porasle na nivo bataljona udarnih dronova u nekim od važnih brigada.

Takve jedinice dobile su određene pravce i koriste težišno dronove jednog proizvođača koji održava stalnu vezu za prijem podataka o iskustvima iz primene i zato se brzo provode modifikacije na dronovima. Vrlo elastično se prate ruske aktivnosti na protivelektronskim dejstvima (PED) i svake tri-četiri nedelje šalju se na teren nove serije dronova. Rusi su primetili da se dronovi na raznim odsecima fronta bitno tehnički razlikuju i da se stalno uvode nove izmene na tehnici. Ometanje je ograničeno u efikasnosti jer Ukrajinci kada ostanu bez nekih dronova odmah promene frekvencije i nastave dalje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price