Svet

Prigožin, pobunjeni “muzikanti” i koliki su zapravo gubici u Ukrajini?

Oko Bahmuta nastala je kriza jer su "muzikanti" uz svakodnevna mala pomeranja navodno ostali bez municije za artiljerijske sisteme. Bez vatrene podrške ne može se dalje samo tzv. mesnim jurišima, pokušajima da se uz velike žrtve pešadije potisne ukrajinska odbrana

Ukrajinski vojnik ispaljuje granatu u Donjecku, slikano 8. maja / Foto AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
maj 11 2023, 05:00

Podeli

U predvečerje proslave Dana pobede, 9. maja, ruska avijacija podigla je strategijske bombardere i lansirala krstareće rakete. Posle duže pauze dinamično su radila lansirna oruđa raketnog sistema 8K720 Iskander jer su obnovljene zalihe raketa.

Političarima su važne predstave, vojne parade, dramatične poruke izrečene pred kamerama, a vojska radi svoj posao. Za rusku avijaciju primarni zadatak prethodnih par nedelja je izolacija bojišta jer se pokušava otežati Ukrajincima priprema za ofanzivu. Dejstva su usmerena na izolaciju bojišta krstarećim raketama duboko od Odese do Kijeva, a avijacijskom bombama sa mehanizmom za planiranje i korekciju putanje UMPK po objektima dejstva u zahvatu linije razdvajanja.

Težište aktivnosti obeju zaraćenih strana je u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Rusi tuku skladišta, mostove i aerodrome. Ukrajinci nisu ostali dužni i pokušali su i sa masovnim udarima sa nekoliko desetaka dronova po Krimu, po ruskim bazama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price