Svet

Bitka za Bahmut: “Muzikanti” su konačno završili svoj crni koncert

Rusi su proglasili pobedu u Bahmutu i preimenovali su taj grad u staro ime Artjomovsk. Za "muzikante" ime grada nije važno jer oni svoj rad u tim borbama zovu po starome "Bahmutska klanica". Sada ako Rusi krenu dalje, moraće da jurišaju na brda koja drži ukrajinska vojska, a njena glavnina udarnih snaga prikuplja se za pokušaj prodora do Azovskog mora

Razaranja u Bahmutu. Snimak iz vazduha ukrajinske vojske / Foto AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
maj 25 2023, 12:00

Podeli

Zvanično vlasti Donjecke oblasti 20. maja vratile su gradu Bahmutu naziv iz sovjetskog doba Artjomovsk. Proglašena je pobeda ruskog oružja. Grad je pao, odnosno ono što je ostalo od njega, a to su ruševine, smeće od bezbroj uništenih sredstava ratne tehnike i leševi. Sada sledi asanacija bojišta, a živih nema jer nije bila praksa da se uzima neko u plen. Kažu “muzikanti” da su Ukrajinci prvi ubili zarobljenike i to prikazali na društvenim mrežama pa su promenili praksu i živog nikog više nisu hvatali.

Na prilaze gradu “muzikanti” su došli prvih dana avgusta prošle godine, a 8. oktobra počele su borbe za gradsko područje, januara ove godine juriši na uže gradsko jezgro.

U čast pobede “muzikanti” su izradili medalju za zaslužne na kojoj piše da je bitka počela u oktobru i taj i višemesečni pokolj obe strane nazvali “Bahmutska klanica”. Promišljeno se gradi imidž fatalizma, crnila, mrtvačkih glava, kult smrti “muzikanata” koji su konačno završili svoj „Bahmutski koncert“.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price