Svet

Pravila koja smo znali više ne važe

Šta znači direktni udar Izraela na Iran i da li možemo očekivati (makar kratkotrajnu) deeskalaciju

Ilustracija VP/Profimedia
apr 19 2024, 13:52

Podeli

Nije sve počelo u petak, 19. aprila, u 12:30 po lokalnom vremenu u Isfahanu, kada su iranski vojnici primetili dronove na nebu. Nije počelo ni kada je u subotu, 13. aprila, oko 170 dronova, 30 krstarećih projektila i 110 manjih balističkih raketa poletelo od Irana ka Izraelu. Ni prvog dana aprila kada su izraelski borbeni avioni F-35I “adir” poleteli sa jasnom metom u Damasku. Ni 7. oktobra kada je Hamas upao na izraelsku teritoriju, ubio veliki broj ljudi i oteo stotine civila koji su u narednim mesecima postali moneta za pregovore.

Jer sve ovo nije početak, nego kraj višedecenijske mržnje i političkog neprijateljstva, u kom će svako, po svom ukusu i aktuelnim političkim potrebama izvući događaj od kog je sve počelo.

Ipak, izraelski dronovi iznad Isfahana trenutna su politička realnost. I to ne samo za ljude koji žive na Bliskom istoku i već danima strepe od frontalnog sukoba Irana i Izraela, već i za čitav svet.

Kada su iranski dronovi u subotu uveče poleteli ka Izraelu, čitav svet pred sobom je imao staro pitanje – šta ako ovim započne treći svetski rat? To je pitanje staro pune 84 godine, od kad je završen drugi planetarni sukob, a civilizacija došla do zaključka da ako dođe do trećeg svetskog rata, četvrti može biti vođen samo kamenjem i motkama. Kada su izraelski dronovi pet noći kasnije krenuli ka Iranu, ta dilema i dalje tinja, ma koliko pouzdani analitičari – ako više išta može da bude pouzdano – tvrdili da smo trenutno u fazi deeskalacije.

Makar privremenoj.

Je li svet zaista došao do ivice? Kakva je uloga Bliskog istoka u svetskom ratu i prividu svetskog mira? Koji su ciljevi svih aktera koji su ponovo uplašili čitav svet i dali novi materijal za obmanjivanje javnosti građanskim novinarima na Maskovom Iksu? Priča o Bliskom istoku zapravo je predložak priče o trećem svetskom strahu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price