Svet

Da li je ovo proba za ratove budućnosti?

Jedna novina sa fronta koja ukazuje na to kako će izgledati rat budućnosti jeste prvi juriš dronova na gusenicama

/ Kay Nietfeld / Avalon / Profimedia
apr 03 2024, 05:00

Podeli

Fortifikacije kakve su Rusi gradili u zimu i proleće 2023. godine sada su uzor za ukrajinsku odbrambenu liniju. Predsednik Zelenski kaže da se uređuje odbrana duž 2.000 km fronta, i to u tri linije. Gradi se na severoistoku između Kijeva i Černigova, oko Harkova i na jugu između Odese i Nikolajeva. Prikazani su snimci protivtenkovskih piramida, dubokih rovova, montažnih armiranobetonskih skloništa koja će ovog proleća da se poseju po plodnom černozemu. Sada se duboko ore za duboke rovove. Zalivaće se taj zasad ruskim granatama, ali ne zna se ko će provesti žetvu. Da li će Rusi preći preko odbrambenog zida Zelenskog ili će tenkovi da se zaustave pred uređenom dubokom odbranom kao što se slomila ukrajinska ofanziva prošlog leta.

Jedna novina sa fronta koja ukazuje na to kako će izgledati rat budućnosti jeste prvi juriš dronova na gusenicama, onih koji gmižu po zemlji – 30. marta Rusi su pokušali da slome ukrajinske položaje u selu Berdiči bez izlaganja pešadije ubitačnoj vatri “bredlija” i FPV dronova. Poslali su nekoliko malih guseničara sa raonicima na čelu za čišćenje prepreka, a na gornjoj strani tih vozila bili su automatski bacači granata AGS-17 kalibra 30 mm, sredstvo vatrene podrške koje se puni redenikom sa 29 granata sa parčadnim dejstvom sa letalnim efektom u radijusu od 7 metara. Takve granate podvešavaju se na leteće dronove i dobile su krilca za stabilan pad kakva se obično izrađuju na 3D printerima u prifrontovskim radionicama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price