Ali Khamenei
Svet

Da li je ovo i rat Irana i Izraela?

Samo jedna država na svetu pruža finansijsku, vojnu i političku podršku Hamasu. Samo jedna država na svetu još uvek obećava da će se boriti za potpuno uništenje Izraela

Ali Khamenei Ali Khamenei / Velike priče/ Profimedia
okt 10 2023, 10:44

Podeli

Tekst koji je objavio The Atlantic za Velike prire priredila je Nikolina Ilić.

Napadi 7. oktobra na Izrael od strane palestinskih terorističkih grupa Hamas i palestinskog Islamskog džihada se upoređuju sa događajima poput onog koji se desio 11. septembra u Perl Harboru. U stvarnosti, broj žrtava je već prebacio brojku od 1.000, što je više u odnosu na 11. septembar, a faktor iznenađenja se može smatrati većim nego u Perl Harboru.

Međutim, 11. septembar i Perl Harbor nisu bili samo tragični napadi. Bili su povod za velike ratove. Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, proglasio je da je zemlja ušla u “dug i iscrpljujuć rat”. Vazdušni napadi koje je naredio u Gazi već su rezultirali stotinama palestinskih žrtava. Hoće li 7. oktobar takođe dovesti do šireg sukoba u tom regionu? Još važnije pitanje je – može li Izrael smatrati da se uključio u prikriveni sukob sa Iranom?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price