Iran
Svet

Pravi pogodak za Iran i Hezbolah bi bio nestanak Hamasa

Ovo je samo prvo poluvreme u proxy ratu između Izraela i Irana u kojem će biti mnogo važnije kako će se karte raspodeliti po porazu Hamasa

Iran Iran / Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
nov 04 2023, 07:57

Podeli

Lider Hezbolaha Hasan Nasraleh je pet puta ponovio, što je bilo veoma upadljivo, da je Hamas na svoju ruku izvršio napad na Izrael 7. Oktobra, na dugo najavljivanom obraćanju urbi et orbi posle molitve u petak. U prevodu, Nasraleh skida odgovornost Irana za ratni požar koji je zapalio Hamas i tvrdi da je logična posledica da Hamas plati cenu, uključujući nestanak ili marginalizaciju. Za iransku “Osovinu otpora”, Hezbolah je ključan stub u mediteranskom pojasu, a Hamas je ono što su socijalisti bili za boljševike u definiciji Lenjina “korisni idioti”.

Ne treba potceniti dve okolnosti. Prva, Hamas je sunitska teroristička organizacija za razliku od Hezbolaha koji je šiitska. Druga je istorijska okolnost koju bi ajatolah Ali Hamnej i njegova marioneta Nasraleh želeli da ponove. Naime, u Prvom libanskom ratu, 1982. godine, izraelska vojska pod komandom generala Arijela Šarona je pobedila i proterala iz Libana pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije. U Izraelu su verovali da su ostvarili veliki značajni vojno-politički trijumf, a vreme je pokazalo da se dogodilo upravo suprotno: bila je to klasična otrovna pobeda.

Proterivanje Palestinske oslobodilačke organizacije iz južnog Libana je otvorilo prazan prostor Iranu da organizuje i militarizuje šiite na Mediteranskoj obali. Hezbolah je osnovan na direktan zahtev ajatolaha Homeinija i u režiji iranske Islamske revolucionarne garde (pasadarani) s ciljem da bude iranska ispostava na Mediteranskom moru. Hezbolah se pokazao kao mnogo ozbiljniji, nepomirljiviji i otporniji neprijatelj nego što je to bila Palestinska oslobodilačka organizacija.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price