Svet

Rehabilitacija “muzikanata”

Glasine da će "muzikanti" da idu u Rosgvardiju potvrđene su i sada su oni svrstani u tri jurišna odreda od kojih svaki po formaciji treba da ima oko 2.200 ljudi, po ruskoj organizacijskoj strukturi to bi bio puk

Ruski vojnik na fronu u Donjecku / Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia
jan 31 2024, 05:00

Podeli

Sedam stotina i neki dan rata. Rusi drže čvrsto inicijativu na većem delu fronta. Nisu to neka velika pomeranja, ali su stalna. Obelodanili su da su “Carsku ohotu”, restoran koji je jedan od ključnih položaja odbrane Avdejevke, zauzeli, pored silnog utroška municije, prepadom sa dobrovoljcima koji su ušli u pozadinu protivnika kroz tunel. Sto i pedeset izviđača propuzali su više od dva kilometra kroz cev prečnika 80 centimetara i kada su izašli na površinu, odsekli su odbranu položaja od glavine i završili posao. Ponosni su na to, ali sada su suočeni sa narednim pojasom odbrane u ruševinama koje su neminovna posledica gotovo dve godine borbi.

Odavno tamo nema ni jedne jedine čitave građevine, sve su srušene. Od 10. oktobra prošle godine Rusi drže pritisak na grad, sa svih strana, ali cilj je da se odseče od pozadine i zato su prikupili 36.000-40.000 ljudi i silu tehnike. Ukrajinci su u odlučnoj odbrani. Priča o Avdejevki je ista mesecima – borbe su žestoke i neće se uskoro završiti, ali male su šanse da će ukrajinska sila na duži rok moći da izdrži. Moraće jednom odustati i ponoviće se priča sa Soledarom i Bahmutom. Ruska zastava biće iznad mesta pretvorenog u gomilu građevinskog šuta i raznog smeća.

Ima kod Rusa promena u pristupu popuni kadrom. Rešili su problem nezadovoljstva dela javnog mnjenja koje je ukazivalo na nekorektan odnos prema mobilisanim obveznicima u odnosu na kriminalne elemente pokupljene iz zatvora. Posle šest meseci na frontu čak i okoreli zločinci su pribavili sebi slobodu, a siroti mobik mora da preživi do završetka rata, pardon, SVO. Sada i kažnjenici iz jurišnih odreda ima da služe ili do smrti ili demobilizacije jednog dana u neizvesnoj budućnosti. Kada prođe rok od šest meseci, oni su na uslovnoj slobodi u armiji sa statusom kontraktnika. Zato se sada zna red – prvo kriminalci idu u kažnjeničke odrede “Šturm Z” koji se prvi troše tamo gde se mora proći preko vatrenog zida i mina. Ko preživi ide u “Šturm V” gde su na uslovnoj slobodi da nastave ratovati.

Glasine da su “muzikanti” rehabilitovani i da će da idu u Rosgvardiju potvrđene su i sada su oni svrstani u tri jurišna odreda od kojih svaki po formaciji treba da ima oko 2.200 ljudi, po ruskoj organizacijskoj strukturi to bi bio puk. Glavni 17. udarni odred ima namenu na koju ime jedinice jasno ukazuje, 16. odred predviđen je za zadatke na liniji i protivdiverzantsko obezbeđenje po dubini, a 15. odred biće rezerva.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price