Svet

Ovo su dva različita rata

Između Rusa i Ukrajinaca važna je statistika, svakodnevna smrt mnogih, a na Bliskom istoku rat se vodi protiv konkretnih ljudi, po imenu i prezimenu

/ Ilustracija VP / Profimedia
jan 24 2024, 05:00

Podeli

Sa istoka dolaze stare priče. Linija fronta statična, ali zverski se bore obe strane. Ponešto se malo pomeri. Rusi su jako srećni što je 20. januara njihova 47. gardijska tenkovska divizija zauzela neki zaselak, valjda se zove Krahmalno (broj stanovnika nula, po poslednjem popisu stanovništva u Ukrajini provedenom 2001. u tom mestu živelo je 45 ljudi – 17 muškog i 28 ženskog pola).

Malo prostora, ali ukrajinski položaji su odmaknuti 2,5-3 km i Rusi sada drže pod vatrom važan (lokalni) put. Kada se tako predstavi, čini se da je postignut neki rezultat, ali radi se o prostoru tamo na istoku gde prostora ima puno. Zato se sve svodi na prezentaciju, pozitivan pogled na stvari. Evo primera – dobra vest za rusofile je da su ruski borci 21. januara pomerili front kod Carske Ohote po frontu 450 m i dubini 420 m, dobra vest za rusofobe je da se radi o borbama za Avdejevku koja se drži od početka rata i još nije pala. Rusofili kažu – obruč se steže, uskoro će da to bude kotao. Mere na karti – od ruskih jurišnih odreda do glavnog ukrajinskog odbrambenog položaja u Devetom kvartu gde su nekad bili soliteri ima oko jedan kilometar.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price