Svet

Hiljade i hiljade granata, svakog dana i svake noći

Potreba Rusije da od prijateljskih zemalja nabavlja municiju i rakete predstavlja jednu neočekivanu posledicu loše analize resursa i procene odbrane Ukrajine

/ Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
нов 22 2023, 05:00

Podeli

Izraelci drže obalski put duž Gaze. Čvrsto su odsekli vezu grada sa južnim delovima sektora i sada pokušavaju da izoluju pojedine kvartove i očiste teren od Hamasa. Procene koliko će vremena trebati da se posao završi nije lako dati i Cahalovi relevantni izvori kažu da bi za njih dobro bilo da se to uradi do proleća iduće godine, a pesimisti kažu da treba računati i na godinu dana za čitav sektor Gaza. Grad su već ’polusrušili’, i to doslovce, jer analiza satelitskih snimaka kaže da je nastradalo više od pola svih građevina.

Civilne žrtve i snažna propaganda protiv Izraela dale su rezultate u korist Palestinaca. U SAD koje su glavni oslonac Izraela kažu prema Rojtersu da je podrška za izraelski rat protiv terorista pala sa 41% u oktobru na 32% i da ostali anketirani traže da se rat odmah završi. Važna tema su pošiljke naoružanja i 31% Amerikanaca se slaže da se pomaže Cahal, a 41% da treba dati tehniku Ukrajini. Amerikanci će nastaviti da prebacuju raznovrsna sredstva do oba korisnika.

Palestincima saveznici pružaju samo moralnu podršku, ali čini se kao da od Hamasa niko u svetu islama i ne traži ništa osim mučeničke smrti. Dobili su puno pohvala, ali posebno one koje dolaze od šiita su dvoznačne – kažu da su hamasovci borci primer kako se ratuje za veru i protiv Izraela, i to bi bila sva pomoć. Doduše, Hezbolah se trudi da drži pod vatrom Cahal duž izraelsko-libanske granice i na delu Golanske visoravni. Tako od prvog dana odvlače deo resursa Cahala. Motivi su možda u želji da se pokaže da su deo velike igre.

Svako ima prijatelje. Sada ima dokaza da su Rusi primili prve pošiljke haubičnih granata iz Severne Koreje. Potreba Rusije da od prijateljskih zemalja nabavlja municiju i rakete predstavlja jednu neočekivanu posledicu loše analize resursa i procene odbrane Ukrajine koju su obaveštajci pripremili Kremlju u ono vreme kada se razmatralo da li da se krene u rat ili ne. U ratu su i izbora više nema. Ruska industrija prebacila se delimično na ratni režim i ako pratite ruske državne resurse, sada su prilike povoljnije i mesečno se proizvodi najmanje 1,5 miliona artiljerijskih projektila a svakodnevno se troši 70.000-80.000 granata. Žestoko preoravaju černozem. Ima analiza koje polaze od rezervi prema tim podacima i navode da ruska artiljerija ima mnogo manje resursa i da proizvodnja pada i da su prošle godine ruske fabrike slale na front 30.000 granata dnevno, a ove 16.000 komada.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price