Svet

Na TikToku kažu da nije bilo tako

Šta berlinski Arapi misle o Hamasu, Izraelu, ratu i antisemitizmu

/ Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia
nov 13 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz magazina Der Spiegel za Velike priče priredio Ognjen Terzin

***

Na početku berlinske ulice Sonenale, baš tamo gde se bulevar susreće s Hermanplacom, neko je – ne zna se ko – ispod prozora apoteke auto-sprejom ispisao arapski slogan koji u prevodu glasi: “Slava otporu u Gazi”. Neonskozelenom bojom ostavljen je i potpis – brigade Al Kudsa. Smatra se da se ova islamistička teroristička organizacija pridružila Hamasu u napadu na Izrael.

Nekoliko metara dalje, dva Arapa sede za pultom prodavnice mobilnih telefona i gledaju u svoje pametne uređaje. Jedan od njih gleda video koji je objavio neki arapski korisnik TikToka. Na snimku se tvrdi kako će svako za koga nemačka policija utvrdi da poseduje palestinsku zastavu izgubiti nemačko državljanstvo, objašnjava prodavac. To, naravno, nije tačno, ali on veruje u suprotno. I ne samo da veruje; on je zbog toga i veoma ljut. Za njega je to samo još jedan od dokaza nepravednog tretmana koji Palestinci imaju u Nemačkoj, dok za Izraelce, kako kaže, takve kazne ne postoje.

U susednoj prodavnici mobilnih telefona, udaljenoj samo nekoliko koraka niz ulicu, preko ozvučenja se čita Kuran. Na zidu vise dve slike: jedna koja prikazuje jerusalimsku džamiju Al Aksu, i jedna s pokojnim liderom Fataha, Jaserom Arafatom. Stranka Fatah najjača je frakcija unutar Palestinske oslobodilačke organizacije i u prošlosti je organizovala brojne terorističke napade na izraelske ciljeve. U očima Hamasa, Arafat je izdajnik jer je tokom 90-ih godina prošlog veka učestvovao u mirovnim procesima s Izraelom. Danas je situacija takva da je Hamas taj koji upravlja Pojasom Gaze, dok Fatah vlada Zapadnom obalom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price