Svet

Koreni antisemitizma i njegovi otrovni plodovi

Nova epizoda podkasta "Pantelićev Georeport"

/ Dudlajzov / DPphoto / Profimedia
nov 08 2023, 05:00

Podeli

Pred vama je novi Georeport. U fokusu su koreni antisemitizma, njegove posledice i položaj Jevreja, pre svega, u Evropi.

Sve je manje Jevreja u Evropi. Pre Drugog svetskog rata 10 miliona Jevreja je živelo u Evropi od 17 miliona koliko ih je ukupno bilo na planeti. Praktično troje od petoro Jevreja bili su državljani jedne od evropskih zemalja. Danas je na Starom kontinentu manje od milion i po Jevreja i tek svaki deseti Jevrejin živi u Evropi. U poslednjih 25 godina u kojima smo u zapadnoj Evropi bili svedoci dolaska miliona i miliona emigranata, 700.000 Jevreja je zauvek napustilo svoje vekovne otadžbine na našem kontinentu i otišli su u Izrael, SAD i Kanadu. Rečju, u Evropi je sve manje Jevreja a sve više antisemitizma.

Dvadeset vekova proganjanja Jevreja, stoleća pogroma, šest miliona likvidiranih u Drugom svetskom ratu, nisu dovoljni da zasite sejače antisemitizma, nekada hrišćane, naciste i komuniste i na kraju islamiste, radikalnu, salonsku i pseudoprogresivnu levicu i naravno ekstremnu desnicu.

Radikalni levičari, ekstremni desničari i politički islam su veoma opasno i lako upotrebljivo oružje protivnika zapadnih društava, bez obzira na to da li se radi o Americi ili o Evropi. Njihova sinergija pokazana poslednjih dana širom planete trebalo bi da deluje kao veliki alarm na evropskom i američkom kontinentu. Viče se protiv Izraela i Jevreja a misli se na Zapad i njegove vrednosti.

Nije svima u Evropi jasno zašto je palestinsko pitanje toliko bitno, pogotovo onima koji žive u Evropi i koji su pobegli od zla koje predstavljaju Hamas, Hezbolah, Islamski džihad, Isis, diktatorski režim. Odgovor je jednostavan, ako pratite par dana pojedine medije, posebno one finansirane iz Persijskog zaliva, shvatićete da oni izveštavaju gotovo na isti način kao što to rade mediji pod kontrolom Kremlja, i slika će vam se razbistriti.

Antizapadni blok na liniji Peking, Moskva, Teheran sve se više konsoliduje. Rijad, Kairo, Rabat se pritiskaju da se pridruže antizapadnoj koaliciji, dok je Turska enigma raspolućena između evropsko-egejskog plavetnila i anadolijskih magli. Od njihovog odgovora i zauzimanja strane zavisi u kojem će smeru svet krenuti.

Gledajte i slušajte Georeport i sve podkaste Velikih priča na YouTube i svim striming platformama

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price