Svet

Držite minhenske pivnice pod nadzorom, semafor se pokvario

Jeste primamljivo, privlači klikove na naslove, praviti paralele i aluzije na tridesete godine prošlog veka, minhenske pivnice i Vajmarsku republiku. Ali nemačka demokratija je žilavija i otpornija nego što se misli

Maximilianeum, sedište bavarskog parlamenta
окт 17 2023, 05:00

Podeli

Franc Jozef Štraus, višedecenijski lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u posleratnom periodu, imao je vrlo jasnu percepciju kakva CSU garantuje stabilnost Bavarske i Nemačke: “Recht von mir ist nur noch die Wand”, što će reći “desno od nas postoji samo zid”. S tom maksimom Štraus je želeo da podvuče ulogu CSU kao brane od desničarskog ekstremizma.

Rezultati izbora u Bavarskoj i Hesenu su prošli u senci terorističkog napada Hamasa na Izrael, uključujući afirmaciju desnice koja je desnije od CSU. Jednačina po kojoj Alternativa za Nemačku (AFD) ima prolaz samo u nekadašnjem DDR-u koji i dalje trpi posledice poluvekovnog perioda provedenog u diktaturama, nacističkoj i komunističkoj, više ne pije vodu. Migrantsko pitanje, uz drastično povećanje broja stranaca u Saveznoj Republici i tzv. zelena tranzicija, omogućili su AFD-u da se ukoreni i u dobrostojećem zapadnom i južnom delu Nemačke.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price