BRICS
Svet

Koga je BRICS iznenadio, taj ne poznaje ni ekonomiju ni istoriju

Važno je znati činjenicu da velike sile ne predaju dirigentsku palicu dok ne zapale operu

BRICS BRICS / Phill Magakoe / AFP / Profimedia
avg 26 2023, 05:00

Podeli

Sećam se tih dana kada je investiciona banka Goldman Sachs izbacila izveštaj o novom ekonomskom bloku. Godina je 2001. i moja karijera ide uzlaznom putanjom. Radio sam za moćni J.P. Morgan i već tad trgovao velikim sumama finansijskih derivata i akcija.

Između Goldman Sachsa i J.P. Morgana postoji vekovno rivalstvo. GS su osnovali Jevreji, a JPM sam velikan američkih finansija koji je bio čistokrvni WASP (white Anglo-Saxon protestant.) Iako Balkanci imaju mnoštvo besmislenih teorija ko vlada SAD, ova grupa, koja se iskrcala sa slavnog broda „Mayflower“ 1620. godine, i dalje je tvrda srž američke politike i ekonomije. Njihove vrednosti, od porodice, preko društva, pa do spoljne politike, čine Ameriku onim što jeste.

Analitičar tržišta u razvoju GS-a Jim O’Neill napisao je da će Brazil, Rusija, Indija i Kina u bliskoj budućnosti nadmašiti ekonomije zemalja G7. Tako je nastao akronim BRIC (Južnoafrička Republika nije pomenuta u izveštaju.) Kao i u slučaju svake briljantne analize, prvo su ga ismevali ali ubrzo postali ljubomorni shvativši da je ovim pisanijem ušao u istoriju. Briljantni analitičari vide promenu trenda u budućnosti i jasno ga najave. Mediokriteti prate promenu češkajući se.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price