Svet

Svi protiv Zapada

Za dobar deo Evropljana je šokantno otkriće da je većina sveta protiv njih i pored toga što su sigurni da su na pravoj strani u rusko-ukrajinskom ratu

/ Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
jul 15 2023, 10:01

Podeli

Posle kratkotrajnog perioda američke dominacije na planeti nakon pobede u Hladnom ratu iskristalisala se ponovo nova-stara podela planete “The West and the Rest”, doduše sa novim nazivom: “Zapad protiv globalnog juga”.

Francuski ekonomista Alfred Sovi je pre 70 godina podelio svet na Prvi (kapitalistički), Drugi (socijalitički) i Treći (nesvrstani), bazirajući je mnogo više na ekonomskim nego na političko-sociološkim paramatrima. Američki pisac Karl Oglesbi je prvi lansirao pojam “globalni jug” krajem šezdestih prošlog veka na talasu protesta koji su uzdrmali ceo svet a posebno Zapad. “Vekovima je sever planete dominirao južnim delom, sve dok nije proizveo neodrživi društveni poredak”, napisao je u tekstu koji se pojavio u katoličkom mesečniku “Commonweal” 1969. godine.

“Svi bi trebalo da završimo u Trećem svetu, što dalje od superiornosti SAD i SSSR i od bodlji američkih satelita”, rekao je Mao Cedung pre pola stoleća alžirskom lideru Huariju Bumedijanu. Sa ove distance se čini da Maov naslednik Si Đinping sprovodi u delo ideju “Velikog vođe”: ujedinjuje nekadašnje komunističke i socijalističke zemlje sa članicama Pokreta nesvrstanih, bazirajući ga na animozitetu prema SAD i Zapadu u celini.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price