Svet

Kina želi da vlada svetom koji će ličiti na nju

Kina Si Đinpinga iza maske poštovanja suvereniteta država ima nameru da diktira planetarnu agendu kao i da nametne policijsku državu kao model svim svojim bliskim partnerima a onda i ostatku sveta. Izjave lidera Kineske komunističke partije da nema hegemonske aspiracije jednako su istinite kao što su bila ruska uveravanja da neće napasti Ukrajinu

Devetnaesti Nacionalni kongres Saveza komunističke omladine Kine, 19. jun / Ju Peng / Xinhua News / Profimedia
jun 22 2023, 05:00

Podeli

Američko-kineski odnosi su pali na toliko niske grane da se sama poseta državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu doživljava kao ohrabrujući signal a činjenica da kineski predsednik Si Đinping nije apriori odbio dijalog između dve strane kao pozitivan pomak.

Uprkos tonovima i izjavama koje bi se mogle oceniti i kao pomirljive, stiče se utisak da obe strane “kupuju” vreme. Vašington jer želi da izbegne sukob na dva različita i udaljena fronta sa Rusijom i Kinom, a u Pekingu još uvek smatraju da nisu dovoljno jaki vojno, ekonomski, geopolitički da bi mogli da istisnu SAD sa liderske planetarne pozicije.

Odbijanje Džongnanhaja da se uspostavi “crvena linija” između najviših vojnih predstavnika, kao tokom Hladnog rata između Vašingtona i Moskve, još je jedan ukazatelj na krajnje ambicije Si Đinpinga, odnosno da Peking zaista ima nameru da pokori Tajvan milom ili silom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price