Pantelićev Georeport Podcast

Pantelićev Georeport – Epizoda VI: Kina vs Tajvan

11 pitanja o odnosu Kine i Tajvana, potencijalnom sukobu i borbi za planetarnu prevlast – i 11 odgovora

/ Ilustracija Screenshot / Velike priče
apr 23 2023, 10:12

Podeli

U šestoj epizodi pričamo o odnosima Kine i Tajvana koji neizbežno i čak fatalno uključuju Sjedinjene Američke Države.

Modernim svetom vladaju zemlje koje drže plovne puteve, morsko-okeanske ili vazdušne, pod kontrolom.

Velika Britanija je imala ekonomiju koja je bila pet puta manja od Kineske carevine polovinom 19. veka, ali je dominirala morima i okeanima i imala je najmodernije naoružanje u to vreme što joj je omogućilo da dobije oba Opijumska rata protiv Kineskog carstva dinastije Ćing .

Dakle, conditio sine qua non za režim Si Đinpinga je da uspostavi kinesku talasokratiju ako želi da vlada svetom. Prvi korak ka ispunjavanju tog cilja je osvajanje Tajvana, bez kontrole nad Formozom, Kina ne može da postane pomorska sila i da preuzme mesto od SAD kao “kontrolora” morskih i okeanskih trgovinskih maršruta.

Cena frontalnog napada sa iskrcavanjem i eventualnim gerilskim ratom je noćna mora za Kinu zato se u Pekingu, što je pokazala i poslednja vojna vežba oko Tajvana, radi na tzv. strategiji anakonde, odnosnon izolacije i dugog i postepenog “davljenja” Tajpeja, sve dok ne pristane na uslove novog svetskog hegemona.

S druge strane, ruska agresija na Ukrajinu je potvrdila staro pravilo da države sa demokratskim režimima moraju da imaju bolje i efikasnije oružje od despotskih ili autokratskih, ako žele da sačuvaju tekovine iz prethodnih vekova u borbi za slobode, prava i sistem u kojoj je država ta koja služi građanima a ne obratno.

Slušajte i gledajte “Pantelićev Georeport” svake nedelje na YouTube kanalu Velikih priča i svim popularnim streaming platformama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price