Kina i mikročipovi
Pronađeno u prevodu

Politika 7. oktobra: Početak nove ere u međunarodnim odnosima

Rat oko mikročipova besni kao nikada pre, a Kina je napravila novu strategiju kao odgovor na propise SAD i namere Bajdenove administracije

Kina i mikročipovi Kina i mikročipovi / Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
maj 09 2023, 12:49

Podeli

Tekst koji je objavio CSIS za Velike priče priredila je Nikolina Ilić.

Čini se da će dva datuma iz 2022. godine sigurno ostati upamćena u geopolitičkoj istoriji. Prvi, ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, za koju ne treba dodatno objašnjenje. Drugi je 7. oktobar, kada je vlada Sjedinjenih Država donela niz novih propisa o kontroli izvoza koji su usmereni na kinesku industriju veštačke inteligencije (AI) i poluprovodnika. Dok većina Amerikanaca nije uopšte svesna značaja politike 7. oktobra, to je, zapravo, početak nove ere u američko-kineskim odnosima, ali i u međunarodnoj politici.

Američki državni sekretar Toni Blinken, u govoru održanom samo deset dana nakon što je nova politika doneta, izjavio je kako se Amerika nalazi na prelomnoj tački. “U toku je intenzivno takmičenje u oblikovanju onoga što nam je usledilo nakon Hladnog rata. A srž svega je tehnologija.”

Politikom sedmog oktobra ograničen je izvoz određenih vrsta naprednih kompjuterskih čipova za AI aplikacije, kao i novih tehnologija potrebnih za projektovanje i proizvodnju AI čipova. Međutim, pristup implementaciji i osnovna logika novih propisa označili su veliki preokret na najmanje tri načina.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price