Si i Makron
Svet

Kina preko Makrona odvaja Evropu od Amerike

Komunistički režim ima nameru da iskoristi sve pukotine u zapadnom delu sveta kako bi posejao razdor

Si i Makron Si i Makron / Huang Jingwen / Xinhua News / Profimedia
apr 10 2023, 12:14

Podeli

Luiđija Barzinija Italijani pamte po opasci da je bolje biti novinar nego raditi. Međutim, u diplomatskim krugovima i danas se prepričava njegova dosetka u jednom ćaskanju sa američkim kolegom, dopisnikom iz Rima, tokom Hladnog rata. “Preokreni svoj metod rada imajući u vidu da u Moskvi niko ne zna šta se događa, ali svi razumeju o čemu se radi. U Rimu svi znaju šta se događa, ali niko ne shvata šta se dešava. Dakle, ne pokušavaj da razumeš a još manje da objašnjavaš svojim čitaocima šta se događa.”

Pomenuto zapažanje se savršeno uklapa za opis odnosa i pozicija Kine i EU. Niko ne zna šta se zaista dešava iza zidina Džongnanhaja, ali svima je jasno šta je posredi. U Evropi svi znamo sve, ali niko ili tek poneko shvata šta se događa. Ili, Peking tačno zna šta želi, Brisel, Berlin, Pariz i Rim i dalje lutaju uzdajući se u proviđenje ili Vašington.

Predsednik Si Đinping želi da odvoji Evropu od Amerike, da je primora da bude neutralna kada Kina počne invaziju na Tajvan i da nastavi trgovinsko-ekonomsku saradnju “business as usual”. Komunistički režim ima nameru da iskoristi sve pukotine u zapadnom delu sveta kako bi posejao razdor, pogotovo između država članica EU i EU i SAD, jer su svesni da u sudaru sa SAD nemaju velike šanse da izađu kao pobednici, ako je Evropa na strani Amerike.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price