Svet

Ijan Bremer o studentima i svetu: Menjajte mišljenja!

Zašto je baš izraelsko-palestinski sukob, u moru svih sukoba koji plamte širom sveta, najviše privukao našu pažnju?

Palestinska zastava iznad Hamilton hola, na Univerzitetu Kolumbija, na Menhetnu / SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
maj 24 2024, 05:00

Podeli

Deo govora Ijana Bremera diplomcima Škole za međunarodne odnose Univerziteta Kolumbija (SIPA), na kojem su počeli aktuelni protesti studenata zbog rata u Gazi

***

Vi ste danas, mora biti, zbunjeni? Ne znate šta da osećate, i sama pomisao o tome šta vas čeka i u kakav svet idete verovatno vas uznemiruje. Znam kako vam je.

Došli ste ovde iz svih krajeva sveta, i prošli ste kroz intenzivne i rigorozne programe iz oblasti javnih i međunarodnih poslova. Istraživali ste kako institucije mogu da unaprede ljudske zajednice, ali i kako i zašto propadaju. Učili ste sve te stvari kako biste u budućnosti mogli da služite javnom dobru, i ja nemam nikakvu dilemu da su činjenje dobrog i rešavanje problema ciljevi koje ćete bezrezervno nastojati da ispunite.

Ali ipak…

Napuštate kampus u kom se u proteklih nekoliko nedelja svašta izdešavalo. Na Univerzitet Kolumbija nekako su uspeli da se preliju sukobi koji na Bliskom istoku traju već decenijama. Da li je postignut ikakav napredak? I ne baš. Bilo je tu svega, i skandiranja, i cike i vike, i parola i demonstracija, samo nije bilo dovoljno slušanja. I sada svi akteri te drame, uključujući zasigurno i neke od vas, odlazite na nova radna mesta, na stažiranja, letnja putovanja. Rečju, nastavljate dalje. A rat i dalje traje i seje smrt po Gazi.

I vi mora da se pitate zašto je baš ovaj sukob na Bliskom istoku toliko privukao našu pažnju, jer, tamo napolje, izvan SAD-a, istovremeno se odvija još mnogo drugih, zar ne?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price