Sport

Kako je Hamas posvađao ljevičare sa tribina

Priča o St. Pauliju, hipsterskom klubu koji sebe smatra antiestablišmentom, i krizi na Bliskom istoku

/ osnapix / Hirnschal / imago sportfotodienst / Profimedia
jan 26 2024, 05:00

Podeli

Hamburger Stadtderby, derbi između hamburških gradskih rivala HSV-a i St. Paulija, obično se u medijskim najavama kiti ovim ustaljenim militarističkim terminima kao što su rat ili bitka. Još ako se igra na Millerntoru, stadionu u srcu kultnog boemskog St. Paulija, ta borba frazetinama dobiva i slikovito značenje.

Nad St. Paulijevim stadionom se nadvija ogromni, 40-metarski Feldstraße Bunker, nekadašnja nacistička utvrda u kojoj je svojedobno utočište moglo potražiti otprilike onoliko ljudi koliko stane na pun Millerntor. Čak ni tako inkluzivni i načelno pacifistički nastrojen klub ako što je St. Pauli i njegova navijačka baza ne mogu dakle biti lišeni te ratne simbolike.

Ipak, oni su rat na svoje poruke uveli sami, i to na nešto ranijoj ovosezonskoj utakmici, kada su se posljednjeg dana oktobra u DFB kupu susreli s favoriziranim Schalkeom. Na toj su utakmici St. Paulijevi ultrasi, možda i najpoznatiji ljevičari među svjetskim tifosima, podignuli poruku koja je ocrtavala njihov stav oko eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.

“Od Gaze do Glasgowa”, područje je kojem se obraćaju, “borimo se protiv antisemitizma. Oslobodimo Palestinu od Hamasa”.

Jasno, prebogato je reći da jedna poruka na nogometnoj utakmici, i to u sasvim trećoj državi tisućama kilometara daleko od Gaze, Zapadne obale i samog Izraela može otvoriti novu frontu tog sukoba, ali priroda globalizacije naprosto djeluje tako.

St. Paulijevi ultrasi su pokušavajući adresirati svoj politički stav automatski izazvali koncentričnu reakciju svojih – očekivano – ideoloških neprijatelja na navijačkoj sceni, ali što je još interesantnije, izazvali su revolt i svojih prijatelja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price