Svet

Jevreji i Palestinci i ambis između njih

Pola veka od vojne agresije Sirije i Egipta na Izrael tokom slavljenja Jom Kipura, Izrael se našao na udaru Hamasa, terorističke organizacije koju finansira Iran

Dim se uzdiže iznad izraelske granice na snimku nastalom u Gazi, 7. oktobra 2023, nakon napada militanata iz Gaze na Izrael / MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
okt 07 2023, 12:13

Podeli

Izrael je ponovo na veliki praznik, ovoga puta, Simhat Toru napadnut iznenada. Pola veka od vojne agresije Sirije i Egipta na Izrael tokom slavljenja Jom Kipura 1973. godine, Izrael se našao pod udarom Hamasa, terorističke organizacije koju podržava i finansira Iran i sa kojom zvanična Moskva ima prilično razgranate odnose.

Postoji bojazan da su organizatori napada na Izrael pripremili sličnu taktiku kao tokom Jomkipurskog rata, odnosno koordinisani napad iz više pravaca na izraelsku državu. Sledeći sati ili dani će pokazati da li će se aktvirati i drugi pravci militarističke ofanzive.

Nije tajna da Iran plete mrežu oko Izraela već godinama sa Hamasom u Gazi i Zapadnoj obali, Hezbolahom u Libanu i specijalnim snagama Sirije koji su pod kontrolom Teherana. Nepoznanicu u celoj priči predstavljaju Arabi državljani Izraela, odnosno da li i koliko među njima ima vrbovanih simpatizera Hamasa i tzv. spavača spremnih za terorističke akcije. Razmere i snaga Hamasove akcije su potpuna novina što otvara pitanje rupa i površnosti u izraelskim obaveštajnim službama.

“Nema rešenja! Između Arapa i Jevreja je ambis i ništa više ne može da ga ispuni”, prošao je gotovo ceo vek otkako je tu rečenicu izgovorio David Ben Gurion, prvi premijer Izraela, a ona je i dalje dramatično aktuelna. Štaviše, u prethodnih 75 godina, od kada je Izrael osnovan, samo je mržnja, na obe strane, gajena temeljno i dosledno.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price