Svet

General Abrams na ukrajinskoj stepi

Teoretičari zavere koji brzo prikupe neke informacije po Viberu diče se velikim otkrićem – da Amerikanci vode posredničke ratove. Ništa novo nema u tome i tenkovi će doći na istok

/ Juni Kriswanto / AFP / Profimedia
sep 13 2023, 08:32

Podeli

Prva četa tenkova M1A1 “abrams” uskoro će da pređe poljsko-ukrajinsku granicu. Odlučili su ukrajinski generali da se posade potpuno obuče i da se u jednom paketu na front uvede bataljon od 31 tenka. Amerikanci su zasada donirali taj jedan bataljon, i to po staroj sovjetskoj formaciji koje se na istoku još uvek drže – tri čete po deset tenkova i jedan za komandanta bataljona. Amerikanci više vole velike čete od 14 tenkova i mešovite bataljone sa tri, dve ili jednom takvom četom i sa jednom ili dve mehanizovane čete sa borbenim vozilima pešadije “bredli”. Za američki pristup mora da se ima puno obučenog kadra koji može da obezbedi sadejstvo rodova uvrštenih u jednu složenu jedinicu.

Trude se Ukrajinci, oni koji su sa njima bili u raznim stranim školama kažu da žele da uče, da su motivisani, ali meseci rata koštali su glave puno oficira i podoficira. Kada su u NATO-u početkom ove godine prelomili da se pošalju tenkovi, suzio se broj starešina pogodnih za preobuku, puno kadra gutale su jedinice na frontu i nije bilo lako za vreme borbi za Bahmut izuzeti iz borbenih jedinica ljude i poslati na obuku. Može da se uvede posada u stroj na novom tenku, ali formirati nove taktičke jedinice vrlo je težak zadatak kada se to radi pod pritiskom ratne nužde. Ukrajinci su se odlučili za to da se posle brze preobuke krene na front i nije se to pokazalo srećnim rešenjem kada su naišli na duboka i široka ruska minska polja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price