Svet

Pobeda u Belgorodu, težak poraz u Beogradu

Ukrajinska obaveštajna služba (GUR) pokušala je da omete gotovo prazničnu atmosferu izbora prodorom u Rusiju na više pravaca na severoistočnoj granici dveju država u rusku Kursku i Belgorodsku oblast

Fotografija Ministarstva odbrane Rusije: dva uništena tenka koja su navodno ušla sa teritorije Ukrajine nadomak Belgoroda / Sputnik / Profimedia
mar 20 2024, 05:00

Podeli

Pratiocima ratnih izveštaja u prethodnih par nedelja u uho su ušla imena nekih sela koja su donedavno bila neznana dalje od horizonta vidljivog sa lokalne crkve. Rusi su očistili Avdejevku i krenuli su dalje i ušli u borbe na liniji sela Berdiči–Orlovka–Tonenke. Pokušali su da iskoriste priliku i preduprede konsolidaciju ukrajinske odbrane. Kažu da se radi o nasilnom izviđanju, tj. po Rusima – izviđanju borbom.

Na snimcima sa terena vide se pokušaji da se jurišnim odredima zauzmu ta sela i zasada Rusi su u većem delu Orlovke. Posebno je žestoko oko Berdiča, sela od četiri ulice. Tamo su u borbe sa ukrajinske strane uvedeni delovi 47. mehanizovane brigade, jedinice formirane po obrascima NATO-a koja je početkom 2022. godine dobila borbena vozila pešadije M2A2 “bredli” i sa njima pokušala da se probije ka Tokmaku (što nije ostvareno) i da odbrani Avdejevku (što takođe nije ostvareno). U međuvremenu dobili su i bataljon od 31 tenka M1A1 SA “abrams” koji su uvedeni u borbe za Berdiče.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price