Entoni Blinken
Svet

Nova američka trojka u Evropi: Poljska, Rumunija, Hrvatska

Amerika se opredelila za kvalitet i vernost nauštrb kvantiteta, veličine i značaja partnera u NATO-u. Amerikancima trebaju saveznici koji su spremni da podnesu žrtvu kada to od njih traže, odnosno one zemlje čiji se interesi poklapaju sa američkim ili se bar pretvaraju da je tako

Entoni Blinken Entoni Blinken / TIKSA NEGERI / AFP / Profimedia
mar 18 2023, 09:20

Podeli

Vašington nema poverenje u Berlin, Rim i Ankaru i zato se opredelio da u okviru Severnoatlantske alijanse Baltičko more poveri Poljskoj a ne Nemačkoj, Crno more Rumuniji a ne Turskoj, i što je najveće iznenađenje – Jadransko more Hrvatskoj a ne Italiji. Njima treba dodati i Grčku, američku branu turskim talasokratskim ambicijama. Moglo bi se reći da su u Beloj kući i Pentagonu u dobroj meri stali iza poljske ideje o tzv. Trimarijumu ili čak Kvadrimarijumu ako uključimo i Egejsko more.

Amerika se opredelila za kvalitet i vernost nauštrb kvantiteta, veličine i značaja partnera u NATO-u. Amerikancima trebaju saveznici koji su spremni da podnesu žrtvu kada to od njih traže, odnosno one zemlje čiji se interesi poklapaju sa američkim ili se bar pretvaraju da je tako. U severnoatlantskom špilu sa 30 karata, saveznici voljni da slede Vašington bez mnogo pitanja, pored Velike Britanije, jesu Poljska i istočnoevropske zemlje, plus Hrvatska i Grčka. Pomenute članice NATO-a su se preporučile kao odani sateliti spremni da pod komandom i koordinacijom Pentagona drže liniju fronta sa Rusima, a ako zatreba da pomognu Amerikancima u sukobu sa Kinom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price