Celtics
Sport

Proces sazrijevanja je završen

Šta ako Mavsima neće biti dovoljan ni transcedentalni Dončić, da bi spasili veliko finale?

Celtics Bleed green / Paul Kitagaki Jr. / Zuma Press / Profimedia
jun 12 2024, 07:46

Podeli

Boston Celticsi u NBA finalu su zasad opravdali ulogu favorita koja im je prije njegovog početka bila namijenjena. Nakon dvije utakmice u Bostonu Dallas Mavericksi gube 0:2 i to nije ono što ih treba najviše brinuti. Čak ni u finalu minus od 0:2 nije nedostižan, ali dojam nakon odigranog je da Dallas jednostavno nema dovoljno. Čekaj, kako nema dovoljno a imaju Luku Dončića? Pa, to je jedini razlog zbog kojih Mavse ne treba još otpisati pred dvije utakmice na svom parketu, ali prema svemu dosad viđenom u ovoj seriji, čak ni Dončić neće biti dovoljan Dallasu jer uvjete na parketu diktira Boston.

Boston je dobio dvije utakmice na dva različita načina. Prvu na račun trica koje su ubacili, drugu na mišiće jer nisu uspjevali zabiti tricu. S obzirom na to da ih već nekoliko godina bije zao glas labilne ekipe koja nikako da odraste i koja zna igrati samo na jedan način, ovo je ohrabrujuće. Boston živi od trica. U drugoj utakmici su ih zabili samo 10 iz 39 pokušaja. Preživjeli su i to i Dončićev robustni triple-double. Celticsi su dobili utakmicu koju su, realno, imajući na umu ova dva podatka trebali izgubiti. Čini se da više nisu zeleni.

Kaže se često za košarku da je game of runs. Posebno u današnjoj košarci se rijetko može vidjeti da ekipe igraju koš za koš. Tricaška varijanca je učinila svoje i pitanje je samo tko će imati više dobrih nizova u kojima će kombinirati dobar defenzivni učinak s tricaškim. U obje odigrane utakmice finala, Celticsi su bili ti koji su lakše slagali nizove poena, bilo da su se odvajali ili stizali rezultat.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price