Boston
Sport

Celticsi su često u Rimu, ali nikako da vide papu. Mogli bi ove godine

Boston ima napadačku moć i rabi 5-out koncept na svoj - do sada vrlo uspješan - način

Boston Boston Celtics / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
dec 07 2023, 08:29

Podeli

Od sezone 2017./2018. do danas Boston Celticsi su triput došli do finala Istočne konferencije i jednom do velikog finala. Nije malo i nije lako tolike godine u NBA-u biti konzistentan i stalno ostajati pri vrhu. Kada te playoff rezultate uspredimo s rezultatima prosječne NBA franšize Celticsi su megauspješni jer bi neki, primjerice, New Orleans Pelicansi prodali dušu vragu za barem jedno finale Zapada. Boston ipak nije New Orleans. Zadnji put kad smo provjeravali Kelti su imali 17 titula prvaka od 1957. do danas. Košarkaško povijesno naslijeđe i tradicija u Bostonu i ljubičasto-zlatnom dijelu LA-a ipak, kako bi Ameri rekli, udaraju drugačije nego u ostalim gradovima na NBA mapi.

S naslijeđem i tradicijom u paketu dolaze i očekivanja koja Boston u zadnjih 6 sezona ipak nije ispunio. Često su u Rimu, ali nikako da vide Papu. Da je netko navijačima Celticsa te 2017. rekao da do danas neće uzeti titulu, proglasili bi ga luđakom. Da ih je netko pitao koliko će do 2023. franšiza ukupno imati titula, skromniji od njih bi rekli barem 19. Da, da, toliko su dobri bili Jayson Tatum i Jaylen Brown kada su 2017. oformili tandem i kao novi one-two punch u NBA ligi najavili da budućnost pripada njima. Ne zaboravimo, u prvom zajedničkom playoffu 2018. bez pomoći tada glavnog igrača Bostona Kyrieja Irvinga, koji je zbog ozljede propustio doigravanje, Tatum i Brown odveli su ekipu u finale Istoka preko Bucksa i Sixersa. U finalu su imali 2:0 u seriji protiv Cavsa i LeBrona Jamesa, ali su na kraju izgubili s tijesnih 4:3. Tatum je u tom playoffu kao rookie zabijao 18,5 poena, Brown kao sophomore 18. Jezgru ekipe činili su još Terry Rozier, Al Horford, Marcus Smart, Marcus Morris, Aron Baynes, Semi Ojeleye i Shane Larkin.

Postoji spisak razloga zašto Boston svih ovih godina nije uspio otići do kraja: efekt Irvinga i narušene kemije, mladost Tatuma i Browna, nedovoljni iskoraci nekih igrača, pojava Giannisa Antetokounmpa, uvijek neugodni Miami, seksualni apetiti Imea Udoke, povampireni Warriorsi 2022. Dobre vijesti za navijače Kelta: Tatum i Brown su i dalje tu i sada su već u igračkom vrhuncu, u punoj snazi, i dok je tako, Boston ima šansu. Tako izgleda i ova sezona. Celticsi su se u najavama, ali i na početku sezone zahvaljujući igrama profilirali kao favorit na Istoku i prvi izazivač Denveru. Je li ovo napokon ta godina kada će uzeti ono za što su bili predodređeni one 2018.?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price