Rudi Gober
Sport

Prezren

Sudbina Rudyja Goberta je borba protiv zakucavanja na terenu i van njega

Rudi Gober Rudi Gober / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
mar 17 2024, 05:00

Podeli

Olimpijske igre, Sydney, 2020.

Francuzi su protiv Amerikanaca u jednom pokušaju polukontre na svojoj polovici nespretno izgubili loptu. Presjekao ju je Vince Carter i ispred njega se otvorio koridor. I više nego dovoljno mjesta za Air Canadu, odraz i prepoznatljivo Carterovo levitiranje. U posljednjoj liniji obrane Francuza bio je samo Frédéric Weis, 218 cm visoki francuski centar kojeg su godinu ranije Knicksi 15. izborom uzeli na draftu. Trebalo je biti dovoljno da Carter barem zastane i promisli prije nego krene na Weisa i možda proslijedi loptu nekom od suigrača u blizini. Nije se dogodilo. Dogodilo se da se Carter odrazio negdje u ravnini isprekidanog polukruga reketa i doslovno zakucao preskočivši nesretnog Weisa. ‘Le dunk de la mort’ odnosno ‘Dunk of Death’ do dana današnjeg ostao je možda i najbolje zakucavanje otkad je svijeta i vijeka.

Draft Combine, Chicago, 2013.

Otkad se provode službena mjerenja pred draft nitko nije vidio takvu kombinaciju visine i dužine. S čudesnih 233 cm Rudy Gobert imao je najduži raspon ruku ikada izmjeren. Za izmjeriti njegov standing reach, službenici su valjda morali otići na skoro 3 metra visine, točnije 293 cm, što je također bilo za knjigu rekorda. Na to su još upisali 216 cm visine i kako drugačije momentalno prozvati momka iz gradića sjeverno od Pariza i njegovog simbola nego Stifle Tower. Utah ga na draftu odabire 27. pickom. Zaigrali su na kartu njegovih fizikalija, ali i označili ga kao projekt jer Gobert osim centimetara nije imao što drugo za ponuditi. To uglavnom znači da je – kako to zgodno Ameri kažu – dvije godine udaljen da za dvije godine bude spreman za NBA košarku. Jazzeri su se nadali da im se neće kao i Knickima dogoditi novi Weis.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price