Hali
Sport

Haliburtonova teorija evolucije

Što ako vam kažem da trenutno u ligi postoji igrač koji savršeno balansira između dva svijeta, playmakerske prošlosti i sadašnjosti?

Hali Hali / Ilustracija Velike priče/Profimedia
jan 16 2024, 10:54

Podeli

Tehničko-taktička evolucija košarke kao igre nemilosrdna je. Ne trebamo se vraćati u 1950-e ili 1980-e da bi se zapitali je li tadašnja košarka i ova koja se igra danas isti sport. Dovoljno se vratiti 15-20 godina unatrag i pitanje će biti isto. Tendencije u igri, taktički okviri, stilovi, uloge igrača, sve je bitno drugačije. Košarka je trenutno u fazi, posebno u NBA-u, u kojoj se rigidnost sve manje tolerira, a nove ključne riječi su fluidnost i fleksibilnost. Napadački koncepti se sve manje baziraju na strukturiranim setovima i pozivima akcija. Akcenat je na takozvanim random napadima i slobodi igrača da čitaju razvoj situacije na terenu.

Ja sam tip košarkakog fana koji voli setove i akcije i koristi puno onih ‘pametnih’ stručnih izraza koje mi kolega s Velikih priča Jovanović voli natrljati na nos: staggeri, flare screenovi, angle pick and roll, twirl i grenade DHO. Imam desktop video recorder i kada tijekom gledanja utakmice naiđem na neki zgodan play ili after timeout specijal rado ga snimim, što je sad već kroz godine rezultiralo solidnom arhivom setova i akcija. U zadnjih par godina sam shvatio da sve manje akcija snimam iz NBA-a jer je ogroman broj ekipa prigrlio random napade i naglasak je – slično kao i u društvenom kontekstu – na žestokom individualizmu.

Iako se punjenje moje arhive usporilo, ne smeta mi taj novi pristup i nova faza evolucije, ali mogu razumjeti starije fanove košarke i NBA-a ili pratitelje koji nisu do kraja inficirani Asocijacijom i kojima je to sve kaos i divljanje. Njima (a malo i meni) nedostaju prvenstveno ‘pravi’ playmakeri. Fali da najniži igrač na terenu, neki Jason Kidd ili Steve Nash, prevede loptu, pozove akciju, rasporedi suigrače i zapleše. Nemilosrdna evolucija nije promijenila samo centre nego i playmakere. Od momenta kada je liga početkom 2000-tih regulirala pravila oko hand checkinga i defenzivne 3 sekunde takozvani pass-first playmakeri počeli su izumirati a primat su polako, ali sigurno preuzele ‘shoot first, pass later’ jedinice. I ne samo to nego razigravači više nisu određeni visinom nego vještinom pa primarni playmakeri ekipe mogu biti nominalne petice, četvorke ili trice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price