Fudbalski navijači
Sport

Ovo vam navijači nikada neće priznati: Fudbal je nevažan

Priča je o "tvrdom jezgru" širom sveta, njihovom usponu i jačanju, vezama sa politikom i organizovanim kriminalom, o revolucijama, prevratima i tučama u Beogradu, Kijevu, Rimu, Buenos Ajresu, Riju...

Fudbalski navijači Fudbalski navijači / ULMER / imago sportfotodienst / Profimedia
jul 10 2023, 05:00

Podeli

Poslednji put kada sam video Džejmsa Montagjua, pio je pivo u jednom beogradskom kafiću, dok se na velikom ekranu ispred nas igrala Liga šampiona. Mnogo zanimljivija od događanja na terenu – prvi susret Totenhema i Ajaksa u polufinalu Lige šampiona, proleće 2019 – bila je Džejmsova priča o tome kako je, koji mesec ranije, jedva ostao živ u Indoneziji. Putovao je s jednom grupom navijača, a onda su ih na auto-putu mačetama i kopljima jurile pristalice protivničkog tima.

Indonezija je samo jedna od 25 zemalja koje je za godinu-dve posetio Englez sa prebivalištem u Srbiji, novinar koji sarađuje, između ostalog, sa Njujork tajmsom i Gardijanom i autor (tada) triju nagrađivanih knjiga koje bi se teško mogle smestiti samo u odeljak “sportske”: “When Friday Comes: Football, War & Revolution in the Middle East”, “Thirty One Nil: On The Road With Football’s Outsiders” i “The Billionaires Club: The Unstoppable Rise of Football’s Super-Rich Owners”.

U svih 25 išao je tamo gde je novinarima uglavnom pristup najstrože zabranjen: pravo u jazbinu najtvrdokornijih navijača, ultrasa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price