Fudbalska analitika
Sport

Duge lopte i udobne stolice: Istorija fudbalske analitike

Kako se razvijala fudbalska analitika, zašto je kaskala i koji je slučajni susret sve promenio

Fudbalska analitika Fudbalska analitika / Ilustracija Velike priče
jun 10 2023, 05:00

Podeli

Kroz istoriju fudbala intuicija je često imala presudnu ulogu. Treneri nisu imali način da dođu do većine podataka koje danas smatramo normalnim i svakodnevnim, ali su najuspešniji među njima uspevali da uz pomoć intuicije pronađu rešenja i unaprede igru. Drugi su ih zatim sledili. Analiza podataka olakšala je taj proces i dala mu naučnu podlogu

Analitika i sport su stari drugari. Statistika se u američkom sportu beleži još od XIX veka (elementarne podatke o bejzbolu možete da pratite od osnivanja Major League Baseball, a ona je krajem aprila napunila 147 godina; osnovni box score za taj sport napravljen je još ranije, 1858. godine), samo su se novi podaci vremenom dodavali, a u digitalnoj eri broj opcija postao je skoro neograničen.

Ali fudbal je kasnio iz donekle objektivnih razloga. Dva najpopularnija američka sporta igraju se po kreni-stani principu. Onaj stari, bejzbol, sastoji se od niza sekvenci u kojima su automatski određene strane (odbrana-napad), principijelna dvojica protagonista (bacač i udarač), i većina ishoda (ball-strike-hit), a čak i sve ostale varijacije mogu da se upakuju na jednu stranu tabele.

Onaj noviji, američki fudbal, jeste dinamičniji i haotičniji, ali je i dalje iseckan na veliki broj kratkih sekvenci, i dalje donosi podelu napad-odbrana, i dalje lopta odmah ide u ruku kvoterbeka, posle čega postoje generalno tri opcije (sack, pas, trčanje), i čak je broj igrača napada koji posle QB smeju da u toj akciji dodirnu loptu u velikoj većini situacija sveden na jedan.

Košarka i hokej nude mnogo više haosa, kontinuitet igre, svi na terenu po potrebi igraju i napad i odbranu (malo šta me veseli više nego kada golman NY Rangersa Igor Šestjorkin s gola pošalje asistenciju), ali su i dalje jednostavniji od fudbala. Broj igrača je mnogo manji, broj šuteva daleko veći, većinu vremena svi (osim jednog golmana u hokeju) provode u prostoru oko istog gola/koša, a u centralnoj trećini lopta se ne zadržava previše.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price